Sursă foto: Poliana

Un studiu recent dezvăluie că anemia continuă să fie o problemă semnificativă la nivel mondial, în special în rândul femeilor și copiilor, afectând aproximativ 2 miliarde de persoane conform datelor actualizate până în 2021.

Studiul, care acoperă un interval de trei decenii (1990-2021) în privința anemiei globale, oferă o perspectivă complexă asupra modului în care mai mulți factori critici influențează această afecțiune care afectează atât bărbații, cât și femeile și copiii.

Publicat recent în revista The Lancet Haematology, acest studiu a fost realizat de Institutul pentru Statistică și Evaluare în Sănătate (IHME) din Seattle, împreună cu Global Burden of Disease Anemia.

Dr. Nick Kassebaum, autor principal al studiului și coordonator al echipei de sănătate neonatală și infantilă la IHME, a subliniat că, deși s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ultimele trei decenii, persistă discrepanțe semnificative în funcție de locație geografică, sex și vârstă.

Studiul a analizat 37 de cauze subiacente ale anemiei, evidențiind necesitatea tratării concomitente a acestor cauze alături de gestionarea anemiei în sine. Scopul este să faciliteze dezvoltarea de intervenții și tratamente mai cuprinzătoare, în special pentru categoriile vulnerabile cum ar fi femeile în vârstă reproductivă, copiii și persoanele în vârstă.

La nivel global, în 2021, 31,2% dintre femei sufereau de anemie, în comparație cu 17,5% dintre bărbați. Diferența de gen a fost mai pronunțată în rândul femeilor de vârstă reproductivă (15-49 de ani), cu o prevalență a anemiei de 33,7%, comparativ cu 11,3% la bărbați.

Will Gardner, cercetător la IHME și coautor al studiului, a subliniat faptul că de-a lungul decadelor, eforturile de reducere a anemiei au avut rezultate mai limitate în cazul femeilor și copiilor. Această constatare indică necesitatea abordărilor multisezonale și a creșterii conștientizării culturale pentru a asigura că aceste grupuri vulnerabile nu sunt lăsate în urmă.

Studiul a evidențiat că principalul factor cauzal al anemiei în 2021 a fost deficitul de fier în alimentație, reprezentând 66,2% din totalul cazurilor de anemie. În această categorie, 825 de milioane de femei și 444 de milioane de bărbați au fost afectați la nivel global.

Deși deficitul de fier în alimentație rămâne principala cauză, studiul a identificat și alte condiții majore care contribuie la anemie, cum ar fi tulburările ginecologice și hemoragiile materne în rândul femeilor de vârstă reproductivă, și hemoglobinopatiile, boli infecțioase și HIV/SIDA în cazul copiilor sub 5 ani.

Studiul a subliniat, de asemenea, variațiile regionale, evidențiind că Africa Subsahariană și Asia de Sud se confruntă cu cele mai ridicate prevalențe ale anemiei, în timp ce regiunile precum Australasia, Europa de Vest și America de Nord înregistrează cele mai scăzute prevalențe.

Aceste constatări arată că eforturile de combatere a anemiei trebuie să fie direcționate către implementarea unor intervenții multisectoriale și educaționale specifice, pentru a asigura o abordare holistică a acestei probleme de sănătate publică.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *