În primul trimestru al anului 2023, un total de 1.068 de persoane au suferit accidente de muncă în România, în scădere cu 153 față de aceeași perioadă a anului 2022. Din păcate, în urma acestor accidente, 4 persoane și-au pierdut viața, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).
Sectoarele economiei naționale în care s-au înregistrat cele mai multe accidente de muncă în primul trimestru al anului 2023 au fost:
- Comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor, cu 82 de accidentați, reprezentând 7,7% din totalul accidentaților din economie.
- Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, cu 57 de accidentați, adică 5,3% din total.
- Activitățile referitoare la sănătatea umană, cu 45 de accidentați, reprezentând 5% din total.
- Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații, cu 49 de accidentați, adică 4,6% din total.
- Industria alimentară, cu 49 de accidentați, ceea ce reprezintă 4,6% din total.
De asemenea, accidente mortale în timpul muncii au avut loc în următoarele sectoare:
- Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații.
- Silvicultură și exploatare forestieră.
- Lucrări de geniu civil și activitate nedeclarată.
Un număr semnificativ de accidentați în muncă s-a înregistrat în București (221 de accidentați, adică 20,7% din totalul accidentaților la nivel național), precum și în județele Brașov (73 de accidentați, ceea ce reprezintă 6,8% din total), Timiș (48 de accidentați, adică 4,5% din total), Maramureș și Prahova (câte 45 de accidentați, reprezentând fiecare 4,2% din total).
Datele privind vârsta persoanelor accidentate arată că cei mai afectați au fost cei cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, reprezentând 29,5% din totalul accidentaților, urmați de cei cu vârste între 40 și 50 de ani, care au reprezentat 31,5% din totalul accidentaților în primele 3 luni ale anului 2023.
Referitor la vechimea la locul de muncă, 69,6% din accidentați (743 de persoane) au avut o vechime de până la 5 ani, 18,4% (197 de persoane) au avut o vechime între 1-3 ani, iar 13,6% (145 de persoane) au avut între 5 și 10 ani de vechime la locul de muncă.
În ceea ce privește ocupațiile celor implicați în accidente de muncă, cele mai frecvent întâlnite au fost manipulanti de mărfuri, cu un număr de 47 de accidentați, reprezentând 4,4% din totalul accidentaților. Aceștia au avut, în mare parte, o vechime la locul de muncă de până la 5 ani. Alte ocupații cu ponderi semnificative în economie au fost lucrătorii comerciali, cu 37 de accidentați (3,5% din total), și muncitorii necalificați la asamblarea și montarea pieselor, cu 36 de accidentați (3,4% din total). În majoritatea cazurilor, acești lucrători au avut o vechime la locul de muncă de până la 5 ani.
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro...
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.