Sursă foto: Medexpert

Conform unui studiu recent, un tratament vechi de peste 100 de ani s-a dovedit a avea capacitatea de a inhiba infecția cu SARS-CoV-2, virusul responsabil de pandemia de Covid-19.

Cercetătorii de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York, Statele Unite, au descoperit o nouă posibilitate promițătoare de tratare și prevenire a Covid-19.

Echipa de cercetători a identificat că suramina, un medicament vechi de 100 de ani, inclus pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și care a fost sintetizat în 1916 pentru a trata boala africană a somnului și tripanosomiaza africană, prezintă abilitatea de a inhiba infecția cu SARS-CoV-2.

Jonathan S. Dordick, profesor la Institutul de Inginerie Chimică și Biologică, din cadrul Institutului Rensselaer: „Suramina se leagă de receptorul de legare a enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) și de situsurile de legare a sulfatului de heparan (HS) – o moleculă de zahăr prezentă pe suprafețele celulare de pe domeniul de legare a receptorilor (RBD) al proteinei virale spike (S) in vitro.

Atât ACE2, cât și heparan sulfatul ajută coronavirusul să infecteze celulele. Prin urmare, suramina este foarte promițătoare ca tratament împotriva Covid-19.”

Potrivit cercetării, sulfatul de heparan și suramina au prezentat o afinitate crescută pentru domeniul de legare a receptorului (RBD) al proteinei S din varianta omicron a virusului. Suramina s-a dovedit a fi eficientă, în special, împotriva sub-variantelor vii ale omicronului (B.1.1.529), atât în comparație cu varianta sălbatică, cât și cu sub-varianta delta (B.1.617.2), într-un mediu de testare in vitro.

Un aspect interesant este că suramina a fost anterior recunoscută în literatura de specialitate ca un inhibitor al ARN-polimerazei dependentă de ARN a virusului, care reprezintă o țintă pentru medicamentul antiviral remdesivir.

Această nouă abordare a medicamentului, concentrată pe proteina S a virusului, sugerează un mecanism de acțiune larg și independent, ceea ce poate oferi un avantaj semnificativ în terapia antivirală, conform concluziilor cercetătorilor.

„Suramina și alte molecule polisulfurate, care vizează legarea proteinei S, ar trebui să fie explorate în continuare pentru potențialul lor de a inhiba infecția cu SARS-CoV-2″, a declarat Dordick.

Conform precizărilor, pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 continuă să evolueze, pare să dezvolte o afinitate mai mare pentru heparan sulfatul prezent în celulele țintă. Această creștere a afinității face ca suramina să fie și mai eficientă în blocarea interacțiunii dintre virus și celule.

Se presupune că acesta este motivul pentru care suramina este mai eficientă în combaterea variantei omicron în comparație cu varianta delta sau proteina S originală (de tip sălbatic).

Cercetătorii au sugerat că studii ulterioare ar putea confirma eficacitatea suraminei ca terapie împotriva Covid-19 sau ca măsură de profilaxie post-expunere, prin utilizarea unui spray nazal.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *