Sursă foto: news.ro

Consiliul Uniunii Europene a aprobat marți un nou regulament privind inițiativa FuelEU din domeniul maritim, care are ca scop principal creșterea utilizării combustibililor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în sectorul maritim al UE. Această măsură va contribui semnificativ la reducerea amprentei de carbon a transportului maritim, în conformitate cu obiectivele climatice europene și globale.

Conform comunicatului de presă al președinției spaniole, ministrul Transporturilor, Raquel Sanchez Jimenez, a declarat că noua lege va oferi securitate juridică operatorilor de nave și producătorilor de combustibili, facilitând astfel dezvoltarea pe scară largă a combustibililor maritimi durabili. Aceasta va juca un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE pentru 2030 și 2050 și va asigura un transport maritim durabil, menținând în același timp o piață internă competitivă.

Inițiativa FuelEU face parte din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” al UE și urmărește să sporească cererea de combustibili regenerabili și cu emisii scăzute de carbon, promovând utilizarea consecventă a acestora și reducând emisiile de gaze cu efect de seră din transportul maritim. Printre măsurile adoptate se numără reducerea treptată a intensității gazelor cu efect de seră generate de combustibilii utilizați în sectorul maritim, cu 2% până în 2025 și cu 80% până în 2050. De asemenea, se vor implementa stimulente pentru combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică, cu potențial ridicat de decarbonizare.

Un alt aspect important al regulamentului este impunerea obligației navelor de pasageri și containerelor de a utiliza alimentarea cu energie electrică de la mal pentru toate nevoile de energie electrică atunci când sunt amarate în principalele porturi ale UE începând din 2030, cu scopul de a reduce poluarea aerului în zonele dens populate din apropierea porturilor.

Noul regulament va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE după perioada de vară și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, exceptând articolele 8 și 9, care vor fi aplicate începând cu 31 august 2024. Aceste măsuri reprezintă un pas important către realizarea obiectivelor europene de combatere a schimbărilor climatice și promovarea sustenabilității în sectorul maritim.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *