Primarul comunei Bixad, Ioan Tătar (PNL), a fost suspendat din funcție în urma rămânerii definitive a raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a constatat că a încălcat legea prin angajarea fiicei sale la Primărie. Decizia a fost luată prin ordinul prefectului județului Satu Mare, conform informațiilor furnizate de Instituția Prefectului.

Prin raportul ANI nr. 30772/G/II/06.07.2021, care a devenit definitiv, s-a constatat că primarul Tătar Ioan a emis dispoziții de numire, mutare și delegare de atribuții în favoarea fiicei sale, care era funcționar public în cadrul Primăriei Bixad. Aceste acțiuni au cauzat un prejudiciu de peste 100.000 de lei.

În urma rămânerii definitive a acestui raport, Prefectul Județului Satu Mare, Radu Tiberiu Roca, a acționat în conformitate cu prevederile legale, emițând în data de 14.07.2023 un ordin de suspendare a mandatului primarului Tătar Ioan.

Potrivit articolului 160 alin (7) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, funcția de primar încetează odată cu suspendarea din funcție.

În conformitate cu articolul 163 alin (1) din aceeași ordonanță, în situația de suspendare a primarului sau în cazul imposibilității de executare a mandatului, atribuțiile acestuia vor fi preluate de viceprimar, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției.

Este important de menționat că ANI a declarat anterior incompatibilitatea primarului Ioan Tătar în 2021, întrucât acesta a emis dispoziții de numire, mutare și delegare de atribuții în favoarea fiicei sale, ca funcționar public în cadrul Primăriei Bixad, creându-i astfel un folos material de 115.392 lei. Aceste acțiuni au contravenit prevederilor articolului 70 și articolului 76 alin (1) din Legea 161/2003, coroborate cu prevederile articolului 228 alin (1) din Codul Administrativ.

Sursă: stiripesurse

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *