Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, miercuri, că sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti pot să dispară dacă Parlamentul modifică Legea spaţiilor verzi aşa cum s-a propus în comisiile de specialitate.
Cele mai nocive amendamente aprobate sunt:
- Transformarea zonelor cu altă destinație, din intravilanul existent sau prin extinderea intravilanului, în zone funcționale rezidențiale, comerciale, industriale sau mixte, în scopul executării de lucrări de construcții se poate realiza doar în baza unei documentații de urbanism cu obligația asigurării unei suprafețe amenajate cu spații verzi de minim 20% din suprafața terenului a cărui destinație s-a modificat astfel. În actuala lege este 20 mp pe cap de locuitor.
- Prin derogare de la art. 71 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile publice locale pot schimba încadrarea urbanistică pentru acele terenuri încadrate în categoria spațiilor verzi care au categoria de folosință curți-construcții și care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi, în baza unor documentații de urbanism aprobate conform legislației în vigoare. Autoritățile publice au obligația de a crea, prin orice modalitate prevăzută de lege, o suprafață de spațiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă într-un termen de până la 2 ani de la aprobarea schimbării încadrării urbanistice în condițiile mai sus arătate. Amendamentul a fost propus de PSD. Până acum era interzisă schimbarea destinației spațiilor verzi.
- Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu. Orice acte prin care se încalcă prevederile prezentului alineat sunt lovite de nulitate absolută, totală sau parțială, după caz. Amendamentul a fost propus de PSD.
- Reglementările documentațiilor de urbanism neactualizate în conformitate cu prevederile art. 14, alin. (13) din prezenta lege devin inoperante după maxim 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Primarul general, Nicușor Dan, spune că acest articol se poate interpreta „că toate spațiile verzi prevăzute în doccumentațiile de urbanism, care nu sunt expropriate într-un an, își pierd calitatea de spații verzi”.
„Principala îngrijorare este legată de spațiile verzi private. În București avem 400-600 de hectare de spații verzi proprietate privată. Niște oameni au cumpărat spații verzi, sperând că la un moment dat, fie prin artificii la nivelul primăriei, fie – cum vedem acum – la nivel parlamentar, aceste spații verzi vor deveni construibile. Ei pun presiune ca să-și valorifice ca și construcție spațiile verzi pe care le au. În forma în care a fost votat amendamentul în comisia de mediu, pe noi, ca autoritate locală, ne dă alternativa fie ca acel spațiu verde să-l declarăm spațiu verde și să-l expropriem, fie să declarăm că nu e spațiu verde și atunci devine construibil. Dar nu vor fi bani să răscumpărăm toate acele proprietăți pe care proprietarii le-au cumpărat cu bună știință că sunt spații verzi – asta e principala problemă în legea spațiilor verzi urbane”, a declarat Nicușor Dan astăzi pentru Digi24.
„Dreptul de proprietate este recunoscut în Constituție, însă el nu este absolut. Dacă am un teren de 100 de metri pătrați, nu mă lasă să fac un bloc de 100 de etaje. Nu mă lasă să fac o clădire care astupă ferestrele vecinului. Dreptul de proprietate este condiționat de respectarea regulamentului de urbanism al localității. Chestiunea asta este absolut tranșată de Curtea Constituțională” adaugă primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Sursa: hotnews.ro, digi24.ro;
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.