Chiar dacă nu și-a îndeplinit toate obiectivele asumate în PNRR, România a primit acordul pentru o nouă tranșă de bani europeni. A rămas restantă la capitolul energie, dar tot va lua peste 3 miliarde de euro, explică comisarul european Adina Vălean. Chiar dacă acordul a fost dat azi, banii vor veni abia în septembrie, iar cele câteva zeci de milioane de euro restante pot fi recuperate și ele în următoarele 6 luni.
Pentru ca Bruxelles-ul să aprobe cererea de plată numărul doi, în valoarea de aproximativ 3,3 miliarde de euro, România a avut de îndeplinit 51 de ținte și obiective și a îndeplinit 49, două dintre țintele asumate, care țineau de Ministerul Energiei, nu au fost îndeplinite.
România mai are timp pentru a îndeplini și aceste ținte. Comisia Europeană așteaptă lămuriri de la Guvernul român. Se va discuta până în septembrie când se vor face plățile, iar ulterior îi mai lasă statului român șase luni pentru îndeplinirea acestor două ținte. Deci, în septembrie nu vor intra toate cele aproape 3,3 miliarde de euro, ci vor fi reținuți banii pentru cele două obiective neîndeplinite.
Adina Vălean a declarat că: România primește finanțarea aproape întreagă pentru tranșa a doua, de fapt majoritară.
Mai sunt două proiecte din zona de energie ale căror jaloane nu au fost îndeplinite. Este vorba despre producția de hidrogen și ceva legat de refacerea încălzirii centralizate în mediul urban. Acolo proiectele nu au fost întreg convingătoare, dar banii nu sunt pierduți pentru că ele se pot rediscuta, mecanismul este destul de flexibil.
Totuși, banii s-au luat proporțional cu numărul de jaloane îndeplinite. Există posibilitatea, în măsura corectării, să se recupereze și bani lipsă.
În particular, PNRR va suferi o renegociere. Va fi deschis și aranjat puțin și atunci poate unele dintre proiectele pe care le considerăm mai puțin realiste în timpul acordat să le scoarem.
De ce trebuie regândit? Pentru că în urma crizei energetice s-a hotărât includerea proiectelor …, proiecte de infrastructură energetică, pentru a asigura sustenabilitatea de energie. În PNRR se va mai umbla și e o oportunitate să vedem dac unele lucruri am putea să le înlocuim cu ceva mai repede realizabil.
Sursă: Digi24
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.