Un cioban din Balta Doamnei este pe cale să renunțe la ceea ce știe să facă mai bine pentru că lumea este în schimbare și munca nu mai pare sa fie brățară de aur. Ca și în alte segmente de activitate, și în meseria lui Tudorică, un cioban cu sute de oi din Balta Doameni există o lipsă acută de forță de munca. Acesta povestește cu tristețe că a renunțat de mai bine de trei ani de zile la a mai multe oile pentru că nu a găsit oameni dispuși să facă o astfel de muncă.
Ferma sa, care numără peste 1800 de capete de oi din rasa Țigaie ar putea produce din belșug lapte, lană de bună calitate și carne. Realitatea din teren este, însă, una tristă. Romanii nu sunt interesați de astfel de produse, așa că ciobanul din Balta Doameni se bazează numai pe vanzările pe care le face către arabi. Dar nici acest segment nu este mulțumitor pentru ca nu este vorba de vanzare constantă.
„De trei ani de zile nu le mai mulgem pentru că nu mai este forță de muncă. Creștem miei și vindem o dată pe an la arabi“, a povestit Tudorică pentru lumeasatului. O altă strategie folosită pentru a eficientiza producția este renunțarea la a mai sacrifica miei, din motive obiective: „De Paște nu am vândut. Nu am stricat mieii din cauza pieilor. Dacă tai, trebuie să jupoi, rămân cu ditamai stivă de piei, ce fac? Așa, îi dau vii la Constanța.“
Cat despre viitorul acestei meserii, ciobanul din Prahova este destul de sceptic și crede că se va stinge cu ultimii ciobani bătrani ai țării.
„Tinerilor nu le mai place la oi, dar oaia e bună și banii nu au miros. Asta e treaba“, a concluzionat ciobanul Tudorică.
Prețul pe kilogramul de branza de oaie este de 35 de lei.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.