Astronomii care au folosit sonda spațială Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) a NASA au fotografiat Planeta Roșie în iulie 2022, în timpul sezonului de vară al emisferei sudice, când planeta era cel mai aproape de soare, și apoi din nou în ianuarie 2023, după ce emisfera nordică a lui Marte a trecut cel mai departe punct pe orbita sa față de soare.
„Prin observarea planetei în lungimi de undă ultraviolete, oamenii de știință pot obține o perspectivă asupra atmosferei marțiane și pot vedea caracteristicile suprafeței în moduri remarcabile”, au spus oficialii NASA într-un comunicat.
„Înțelegerea pierderilor atmosferice oferă oamenilor de știință o perspectivă asupra istoriei atmosferei și climei lui Marte, a apei lichide și a locuinței planetare”, au spus oficialii NASA în declarație.
Descrierea imaginii:
Imaginea 1: Marte arată ca și cum ar fi fost vopsit în galben, verzi și violet moale și ascuțit. Canioanele adânci ale Valles Marineris apar în stânga sus, pline cu nori (colorate în această imagine). Argyre Basin, unul dintre cele mai adânci cratere ale lui Marte, apare în stânga jos plin de ceață atmosferică (afișată aici ca roz pal). Calota polară de gheață este vizibilă în partea de jos în alb, micșorându-se din cauza căldurii relative a verii.
Imaginea 2: Aici, culorile lui Marte sunt mult mai vibrante. Ozonul, care pare magenta în această vizualizare UV (în partea de sus), s-a acumulat în timpul nopților polare reci din iarna de nord. Norii albi apar în regiunea polară nordică, datorită schimbării rapide a anotimpurilor. Restul planetei este în mare parte verde. În cele din urmă, canioanele adânci ale Valles Marineris pot fi văzute în bronz în stânga jos, împreună cu multe cratere.
– precizează NASA pe instagram.
Sursa: space.com
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.