Baloane solare gigantice au fost trimise la 70.000 de picioare în aer pentru a înregistra sunete din stratosfera Pământului – iar microfoanele au captat câteva sunete neașteptate, precizeaza CNN.
Stratosfera este al doilea strat al atmosferei Pământului și reprezintă pătura de ozon care absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor ultraviolete. Cu alte cuvinte, stratosfera protejează Pământul. În caz contrar, radiațiile ar distruge viața de pe planeta noastră.
Daniel Bowman impreuna cu alti cercetatori, de la Sandia National Laboratories din New Mexico, s-au gândit, inițial, să atașeze pe aceste baloane, cu o dimensiune de aproape șapte metri, aparate de înregistrare a infrasunetelor pentru a înregistra sunetele vulcanilor. Insa pe parcurs au decis să facă acest lucru pe baloanele trimise în stratosferă. Aceste baloane pot ajunge de două ori mai sus decât pot zbura avioanele comerciale.
Sunetele inregistrate
„Cu ajutorul baloanelor am înregistrat tot felul de sunete, de la tunete, avioane și până la cutremure și trenuri de marfă, însă am înregistrat, de asemenea, sunete a căror origine este neclară. Una dintre aceste înregistrări au surprins sunete ale valurilor oceanelor care se sparg, însă și alte „foșnete” cu origini necunoscute. În stratosferă „există semnale misterioase care apar de câteva ori pe oră în timpul unor zboruri, dar sursa acestora este complet necunoscută”, a declarat cercetătorul.
Baloanele create de echipa
Bowman și colaboratorii săi au efectuat cercetări folosind baloane NASA și alți furnizori de zboruri, dar au decis să-și construiască propriile baloane, fiecare având o lungime de aproximativ 19,7 până la 23 de picioare (6 până la 7 metri).
„Fiecare balon este fabricat din plastic de pictor, bandă de transport și praf de cărbune. Costă aproximativ 50 de dolari pentru a face și o echipă de doi poate construi unul în aproximativ 3,5 ore. Pur și simplu îl aduce pe un câmp într-o zi însorită și îl umple cu aer și va transporta un kilogram de sarcină utilă până la aproximativ 70.000 de picioare.”
Praful de cărbune este folosit în interiorul baloanelor pentru a le întuneca, iar când soarele strălucește pe baloanele întunecate, aerul din interiorul lor se încălzește și devine plutitor. Designul DIY ieftin și ușor înseamnă că cercetătorii pot elibera mai multe baloane pentru a colecta cât mai multe date posibil.
Bowman și Albert vor continua să investigheze canalul sonor aerian și vor încerca să determine de unde provin zgomotele din stratosferă. Este posibil ca versiunile umplute cu heliu ale acestor baloane să poată fi folosite într-o zi pentru a explora alte planete, cum ar fi Venus, transportând instrumente științifice deasupra planetei pentru câteva zile.
Înregistrarea poate fi ascultata pe cnn.com.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.