Sursa: skynews.com

Deputații partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda au depus luni un proiect de lege care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, potrivit unui comunicat al partidului.

Propunerea legislativă prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională între 1000 și 3000 de lei pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

Aceasta inițiativă este prima de acest fel din istoria României. Ea urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP), direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC), prezintă comunicatul REPER.

Inițiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri. Acest detaliu aducând o multime de beneficii pentru ce tine de educarea în acest sens a tinerilor.

Consumul de canabis la noi în țară este interzis, însă de câțiva ani se discută despre posibilitatea legalizării utilizării acestuia, mai ales în scop medical.

Proiectul de lege în acest sens a fost scos în discuție pentru prima dată de când a fost inițiat, în urmă cu peste 3 ani. Deși este susținut de parlamentari din toate partidele, proiectul nu a fost dezbătut niciodată până în martie 2023, când a existat o primă discuție în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților.

Sursa: g4media.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *