Tinerii care iau ajutor social și nu au studii, vor putea participa la programul educațional de tip „A doua șansă”. Aceștia vor fi ajutați să obțină un loc de muncă, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a plenului din Camera Deputaților. Cei care refuză nu vor mai primi ajutorul social, după cum apare în document. Camera Deputaților este, în acest caz, for decizional –Edupedu.ro
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială declară că suma medie a ajutorului social este de 305 lei (martie 2023).
Proiectul de ordonanță de urgență modifică Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
În expunerea de motive au fost incluse prevederi referitoare la înscrierea persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social în programul educaţional de tip” A doua şansă”. Recomandările agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă au fost făcute pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele şcolare.
Refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă. În situaţia în care numărul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social depăşeşte numărul de locuri disponibile pentru programul educaţional ”a doua şansă”, inspectoratele şcolare pot aproba, după caz, majorarea numărului de participanţi în formaţiunile existente sau înfiinţarea de noi formaţiuni pentru anul şcolar următor, potrivit sursei citate.
În cazul în care sunt domiciliați la o distanță mai mare de 5 km față de locuință, cei care urmează cursurile de tip „A doua șansă” vor beneficia de decontarea transportului.
După articolul 29 se introduce un nou articol, art. 29^1, cu următorul cuprins:
„Art. 29^1- (1) Pentru persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social care urmează cursurile programului „A doua şansă”, la o distanţă mai mare de 5 km faţă de locuinţa acestora, autorităţile administraţiei publice locale asigură transportul acestora.
(2) Pentru fiecare persoană în situaţia prevăzută la alin.(1), autorităţile administraţiei publice locale beneficiază de decontarea transportului în limita sumei de 500 lei/persoană/semestru şcolar .
(3) Decontarea sumelor prevăzute la alin.(2) se realizează din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile teritoriale.”
,,tânăr NEET – persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională” este o altă modificare se referă la modificarea grupei de vârstă menţionată în definiţia tânărului NEET în sensul extinderii acesteia.
Se urmărește menţinerea acordării ajutorului social pentru o perioadă de 6 luni de la data încadrării în muncă a persoanei apte de muncă beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii unui raport de muncă/raport de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 24 luni.
Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor avea obligația să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din 6 in 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitaţi de aceasta, pentru stimularea angajării. Neprezentarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă şi va conduce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.
La articolul 7, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:
„(3) Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social au obligaţia să se prezinte la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă la fiecare 6 luni, începând cu luna în care au obţinut dovada prevăzută la alin.(1) sau ori de câte ori sunt solicitate de aceasta.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.