Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, creştinii ortodocşi merg să se spovedească şi să se împărtăşească.

Tot astăzi, gospodinele trebuie să vopsească ouăle pentru Paște. Tradiția populară spune că ouăle înroște în această zi, nu se strică tot anul.

Înroșirea ouălor este simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Tocmai de aceea, ele nu pot lipsi de pe masa de Paște. Tot tradițiile populare vorbesc despre puterile miraculoase ale ouălor înroșite. Se spune că aduc protecție in case, iar dacă sunt puse în brazde, la arat, pământul va da roade mai multe.

Unii creștini, în dimineașa din Duminica Paștelui, își spală fața cu apă în care au pus un ou roșu. Spun că așa vor fi rumeni la față și sănătoși tot anul.

Ouăle sunt colorate și în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit.

În anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.

Joia Mare. Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: Spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Împărtășaniei, Rugăciunea din grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor prin vinderea Domnului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *