Comisia Europeană a aprobat consumul a patru specii de insecte. Pentru mulți cercetători, acestea reprezintă hrana viitorului – au nevoie puține resurse pentru a crește și reprezintă o sursă incredibilă de proteine și vitamine.
Specii precum viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierul de casă și larva gândacului de bălegar pot fi găsite în magazine – congelate, uscate sau pudră.
În România se vând doar câteva asfel de produse, cum ar fi făina sau pudra proteică, pe platforme specializate și la prețuri mari. De altfel, comisarii pentru protecția consumatorilor cer ca toate produsele alimentare care conțin insecte să fie puse pe rafturi separate, notează Știrile Pro TV. Așadar, va fi imposibil să cumpărăm alimente care conțin insecte fără să știm.
Cercetătorii Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor au testat în laborator insectele pentru o perioadă lungă, înainte să aprobe folosirea lor în alimentație.
Comisia nu ne obligă însă să mâncăm aceste insecte. De altfel, prețul lor este unul mare, pentru că industria este la început și nu sunt mulți producători. O sută de grame de făină de greier de exemplu, costă aproape 100 de lei.
Elena Iorgu, cercetător: „Ce trebuie să știe oamenii despre aceste insecte aprobate pentru consum este că ele nu sunt luate direct de pe câmp și puse la dispoziția lor. Aceste insecte sunt crescute în ferme specializate, sunt hrănite vegetal și urmează proceduri riguroase de procesare. Sunt uscate cu atenție și apoi lăsate întregi ori transformate în făină sau pudră.”
În prezent, două miliarde de oameni din întreaga lume mănâncă zilnic insecte. Cele mai consumate sunt larva gândacului de bălegar, omizile, albinele, greierii, muștele și libelulele, conform sursei citate.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.