Astronomii transmit că Universul este „mai puțin aglomerat” decât se credea, lucru ce ar putea indica existența unor „forțe misterioase”.
Observaţiile realizate de Dark Energy Survey şi Observatorul South Pole descriu distribuţia materiei cu scopul de a înţelege forţele concurente care au modelat evoluţia universului şi guvernează soarta lui finală.
„Se pare că Universul actual este mai puţin aglomerat decât ar estima presupusul model cosmologic standard” – Eric Baxter, astrofizician la Universitatea din Hawaii şi coautor al studiului
În 13 miliarde de ani (de la Big Bang), Universul s-a extins și s-au format rețele cosmice de clustere și filamente de galaxii. Doar 5% din Univers ar fi astăzi materie obișnuită, conform ultimelor studii. Aproximativ 25% este aşa-numita materie întunecată, masă invizibilă care contribuie gravitaţional, dar altfel invizibilă. Restul de 70% este energie întunecată, un fenomen misterios despre care se spune că ar explica, mai degrabă, accelerarea expansiunii Universului decât încetinirea de gravitaţie, notează Mediafax.
Profesorul Carlos Frenk, cosmolog la Universitatea din Durham, explică prin 3 ipoteze observațiile recente făcute la South Pole: fie avem de a face cu o eroare tehnică, fie cu un fenomen astronomic prost înțeles (posibil produs de găurile negre), fie chiar o fizică complet nouă, cum ar fi existenţa unor noi tipuri de neutrini, comportamentul exotic al energiei întunecate sau formele neconvenţionale ale materiei întunecate.
„Din cele trei posibilităţi, sper să fie ultima, mă tem că este a doua, dar bănuiesc că este prima” – Carlos Frenk
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.