2023 vine cu modificari in ceea ce priveste normele de acordare a banilor de la bugetul de stat catre primarii. Pana in prezent cuantumul era stabilit in functie de cati bani aducea fiecare unitate administrativ teritoriala la bugetul local. Doar ca potrivit noilor reglementari primariile primesc de acum bani in functie de numarul de locuitori cu buletin in localitatea respectiva. In traducere libera, multi edili s-au grabit sa spuna ca primariile bogate vor fi vaduvite de banii Guvernului. In Prahova, spre exemplu, o astfel de institutie si-a facut calculele din timp si spune ca nu va fi impactata de schimbarile aduse in noul an.

Noua metoda de calcul vine cu schimbari in ceea ce priveste distribuirea cotelor defalcate catre primarii. La acest moment ea se axeaza pe numarul de locuitori si nu pe contributia realizata la bugetul de stat cum era pana acum. Mai multi edili au fost de parere ca primariile mai bogate ar putea saraci, daca primesc sumele in functie de noile criterii. In Prahova la aceasta categorie s-ar putea inscrie comunele Aricestii Rahtivani, Brazi si Blejoi. Cea din urma insa si-a facut la timp calculele, iar seful din institutie explica faptul ca visteria sa nu va fi mai goala in acest an.

Noua metoda de calcul ar putea insa sa aiba un impact demn de luat in seama doar daca distribuirea cotelor defalcate s-ar face in raport cu noile date ale Institutului National de statistica, in ceea ce priveste numarul populatiei din fiecare localitate.

Oamenii din comuna spun insa ca ar trebui sa se tina in continuare cont de contributia realizata la bugetul de stat, de catre fiecare primarie in parte.

Sunt si voci care sunt de parere ca modificarile reprezinta o decizie a guvernului de a rasplati numărul de locuitori fie el si fictiv, si nu impozitele pe venit generate care sunt reale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *