Factura la energie va crește și nici nu mai știm de ce: sunt de vină rușii, care preferă să vândă gazul către chinezi și să șantajeze Europa, pentru că Putin are chef să joace tontoroiul când vrea el în Ucraina și Moldova și Occidentul nu-l lasă?; este de vină Comisia Europeană, pentru că vrea neapărat să renunțăm la cărbune (de parcă Europa ar avea zăcămintele de cărbune ale Australiei și Braziliei, nu s-ar baza tot pe import)?; sau sunt de vină guvernanții noștri, pe care absolut totul îi ia prin surprindere, fie iarnă sau vară?
De fapt este vorba despre câte puțin din toate, la care trebuie să mai adăugăm ceva: foarte puțini dintre noi se gândesc, sau, dacă se gândesc, găsesc și mijloacele cele mai bune sau resursele prin care să se apere în fața scumpirilor la energie. Nimic din ceea ce nu poți produce cu mâinile tale și trebuie achiziționat cu un preț nu poate avea o valoare pe care să ți-o poți permite oricând și pe timp nelimitat.
Cu ceva vreme înainte, să zicem în urmă cu o sută de ani, părinții noștri știau bine că trebuie să fii chibzuit cu alimentele și cu lemnele sau cărbunele pentru încălzire. Așa că se gătea în casă, se cultivau legume în grădină, se conservau alimente în cămări, se folosea orice vreasc pentru prepararea hranei și încălzire și se cumpărau lemne (uneori și cărbune) cu chibzuială, pentru că erau scumpe, iar casele erau mai degrabă neîncălzite iarna, motiv pentru care plăpumile erau din lână groasă.
Astăzi le vrem pe toate și ieftine, nu dacă se poate, ci pentru că așa trebuie să fie! De unde și până unde? Adică și benzina să fie ieftină, și lemnele de foc, și energia electrică, și caloriferele calde cu factura la întreținere cât mai scăzută, să ne facem și vacanțele iarna munte, vara la mare și măcar de două ori pe an să ne plimbăm prin Europa, Dubai sau Caraibe, să luăm cina în oraș de două – trei ori pe săptămână și totul din două salarii medii. Suntem chibzuiți dacă gândim așa?
Păi, să vedem, să facem o analiză.
România a importat, în primele 11 luni din anul 2021, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,503 milioane tone echivalent petrol (t.e.p.), cu 67,4% (1,008 milioane t.e.p.) mai mare față de cea din perioada similară din anul 2020, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Producția internă de gaze naturale a fost, în perioada menționată, de aproape 6,6 milioane t.e.p., fiind cu 0,4% (28.900 t.e.p.) sub cea din perioada ianuarie-noiembrie 2020.
Pentru anul 2022, Comisia Națională de Strategie și Prognoză prognozează o producție de 7,475 milioane t.e.p. (plus 1%) și importuri de 2,795 milioane t.e.p. (plus 20,5%). (www.bursa.ro) Consumăm, deci, mai mult decât producem și, prin urmare importăm tot mai multă resursă energetică.
Inflația și-a reluat creșterea anuală, în decembrie 2021, până la o rată de 8,2%, de la 7,8% în luna precedentă, pe fondul unei creșteri lunare peste așteptări de 0,7% ce a venit după stagnarea din luna noiembrie, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că inflația este determinată în mare parte, respectiv 70%, de creșterea prețurilor energiei electrice și gazelor naturale.
Reprezentantul BNR spus că deja se văd efectele de runda a doua ale creșterii prețurilor la energie și că Banca Națională încearcă să le tempereze; toate băncile centrale din lume au ratat țintele de inflație, în contextul în care prețul la energie a crescut.
Rata anuală a inflației ar putea, speră BNR, să se tempereze până la 5,9% la sfârșitul anului 2022, dar va rămâne și așa destul de mare, erodând veniturile românilor. (www.bursa.ro)
Sursa: www.zf.ro
Deci, ca o concluzie de etapă: importăm tot mai mult, pentru că nu producem suficientă resursă energetică, și la prețuri tot mai mari. Peste două treimi din creșterea de prețuri la energie se duce în majorarea rapidă a inflației, care s-a apropiat de două cifre.
Mai este un aspect de adus în discuție: de ce importăm la prețuri atât de mari?
Ziarul financiar propune o explicație: „Firme înregistrate în Cipru sau Elveția, cu acționariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României, un intermediar de-al unui intermediar al Gazprom, Imex Oil Limited, având o cotă de 70% din cantitățile aduse în septembrie anul trecut. (…)
Imex Oil Limited este înregistrată în Cipru, la numărul de telefon aferent filialei din România și la aceeași adresă fiind înregistrate alte două companii, Conef Energy și Conef Gaz, ambele afiliate grupului Alro. Conef Energy este de altfel unul dintre intermediarii agreați de colosul Gazprom pentru piața locală. (…) toate cele trei firme, Imex Oil, Conef Energy și Conef Gaz, au același administrator, și anume pe Lisagor Vitalie.”
Deci, România este prinsă într-un joc geopolitic, care-i crește factura la energie, iar statul român nu a găsit soluții să evite această amenințare. Jurnaliștii de la Ziarul Financiar sunt de părere că, în timp ce alte state europene negociază cu Gazprom direct, la nivel de guvern, în România Ministerul Energiei a preferat să nu intervină în rezolvarea problemei.
Una peste alta, facturile cresc. Ministerul energiei nu se implică în găsirea de soluții la scumpirea importurilor – unde este clar, din informațiile vehiculate de presă, că s-a creat o rețea care face profituri uriașe pe spatele consumatorilor din România -, dar se războiește cu furnizorii, în încercarea de a reduce cu câteva zeci de lei facturile.
„Săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, vom modifica legea plafonării și compensării și vom obliga toți furnizorii care au întocmit facturile într-un mod eronat în afara legii plafonării și compensării să le refacă fără percepere de penalități, vom opri orice fel de debranșare pe perioada de aplicare a acestei legi pentru că vrem să punem pe poziție de egalitate clientul cu furnizorul, să nu existe cumva un mijloc, să zicem așa, de presiune al furnizorului să achit o factură eronată sub amenințarea debranșării”, a declarat Virgil Popescu la Profit.ro.
Ministrul a mai declarat și că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care nu va fi mai „dezavantajoasă” decât cea existentă. (www.ziare.com) Declarația sună destul de ciudat, dar publiciștii de la Profit.ro au descifrat-o pentru noi și lucrurile ar trebui să arate cam așa:
În baza actualului sistem de plafonare și compensare, prețul final de furnizare pentru populație, cu toate tarifele și taxele incluse, este plafonat la 1 leu/kWh, din care cel mult 0,525 lei/kWh prețul energiei-marfă. Pe lângă acest plafon, se aplică pe facturi o compensare de 0,291 lei/kWh, cu condiția încadrării într-o limită de consum lunar de 330 kWh, ceea ce duce prețul la 0,709 lei/kWh.
Dacă prețul final din contractul cu furnizorul este mai mic de 1 leu/kWh, aplicarea compensării de 0,291 lei/kWh nu poate reduce însă prețul final mai jos de 0,68 lei/kWh, potrivit legii în vigoare.
În noua schemă de subvenționare pe care urmează să o propună guvernul, care s-ar aplica începând cu 1 aprilie (cu speranța că nu va fi o glumă), prin scutirea de certificate verzi și de taxa de cogenerare, precum și prin reducerea TVA la 5%, prețul plătit ar fi de 0,901 lei/kWh, respectiv cu 27% mai mare decât în baza actualei scheme de compensare și plafonare (0,709 lei/kWh), dar cu 21% mai mic decât cel din piață, de 1,14 lei/kWh.
Pe scurt, acel „sperăm că nu va fi mai dezavantajoasă” înseamnă că totuși din aprilie – când încetează plafonarea facturilor dispusă pentru iarna 2021/2022 – prețul per kilowat va crește cu 20 de bani.
Și Marcel Ciolacu ne asigură că situația este sub control: „Am finalizat tot pachetul de măsuri, pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a prețurilor, să ieftinim facturile atât către populație, cât și către economie și, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului, atât cât își permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiții și ce ne-am propus pentru acest an. (…)
Sunt mai multe variante, inclusiv am văzut ce s-a întâmplat în Franța cu plafonarea prețurilor, cu plafonarea prețurilor la energie la companiile de stat, la cea mai mare companie de stat, și aceasta este o măsură pe care am putea să o luăm. După ce avem o decizie finală luată în coaliție, o vom prezenta.” (www.economica.net)
Marcel Ciolacu insistă și pe ideea că reducerea de TVA la factura de energie ar trebui luată nu din aprilie, ci din februarie, pentru că „măsura este suportabilă de către bugetul statului”. (www.ziare.com)
După negocierile din coaliția de guvernare de luni, 17 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că guvernul va emite o nouă ordonanță de urgență, pentru a ușura plata facturilor la energie electrică și gaze naturale; „… nu se reglementează prețurile, nu se intervine în piața liberă”, a precizat premierul.
Ce prevede noua schemă: prețul maxim care va fi plătit de consumatorii casnici pentru energie electrică, cu tot cu taxe, este de 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh. Valoarea compensației rămâne la 0,29 lei/kWh, dar cresc pragurile de consum. Astfel, vor fi îndreptățiți să primească această compensație toți casnicii cu un consum de până la 500 kWh/lună, în creștere de la plafonul actual de 330 kWh. Prin urmare, prețul plătit de populație după aceste măsuri – care se vor aplica între 1 februarie și 31 martie – va fi de 0,68 lei/kWh. (economica.net)
Revin, ca să ne fie clar tuturor: importăm scump și acolo guvernul nu vede soluții de control a pagubelor. Ci doar pe plan intern, dar și aici, nu prin plafonarea de preț (corect, pentru că control prețurilor omoară companiile furnizoare și nu este în interesul nimănui, așa cum o dovedește și experiența neplăcută a Franței), ci pe seama surselor cu care se alimentează bugetul statului.
Fapt este că România este deja la limită cu bugetul pentru 2022. Conform Cursdeguvernare.ro, în 2022 guvernul va împrumuta pentru a compensa deficitul bugetar 145,5 miliarde de lei de pe piețele externe și interne, adică o sumă echivalentă cu 11% din PIB!
Ar fi bine să înțelegem încă de pe acum că guvernul PSD – PNL – UDMR ne compensează energia ca să nu ieșim să protestăm în Piața Victoriei sau Piața Parlamentului, se împrumută cu 11 – 12% din PIB, dar la anul va avea motiv să afirme din nou: din păcate, nu sunt resurse pentru a crește pensiile, salariile, bugetul sănătății și al educației. Parcă am mai văzut acest film, nu? Drama continuă.