logo
RNTV Live

9 martie-Ziua celor 40 de Sfinți Mucenici, tradiții și superstiții de primăvară.

mucenici sursă foto Ego.ro
Constantin Corina

Pe 9 martie este Ziua celor 40 de Sfinți Mucenici, sărbătoare creștină ortodoxă în care sunt comemorați acești martiri din Sevastia. Acești soldați au devenit cunoscuți pentru credința lor și sunt pomeniți în mod special în această zi. Această sărbătoare a dat naștere tradiției românești a Mucenicilor sau Măcinicilor, care coincide cu începutul anului agricol tradițional.

Sfinții 40 de Mucenici au trăit în timpul domniei împăratului Licinius (308-324), un persecutor al creștinilor. Acești martiri erau soldați creștini, membri ai Legiunii a XII-a Fulminata din Armenia. Ei proveneau nu numai din rândurile romanilor, ci și din cele grecești și armenești, conform crestinortodox.ro.

40 de Sfinți Mucenici

Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a forțat să se închine idolilor. Refuzând să facă acest lucru, cei 40 de mucenici au fost închiși timp de opt zile și supuși la chinuri. Apoi, guvernatorul Armeniei i-a condamnat la moarte prin înghețare, aruncându-i în lacul Sevastiei.

Cei 40 de Sfinti Mucenici sunt

  • Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie
  • Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil
  • Domițian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie

40 de Sfinți Mucenici. Tradiții


În această zi, femeile pregătesc măcinici, cunoscuți și sub denumirile de sfințișori sau bradoși, în formă de om sau de albină. Aceștia sunt apoi dăruiți săracilor și duși la biserică.

De asemenea, se prepară o turtă în formă de om fără ochi, numită Uitata, pentru copii, care este mâncată cu miere și dedicată celor decedați care nu au fost pomeniți în timpul anului. Focuri sunt aprinse din gunoiul adunat din casă și curte, peste care tinerii sar.

40 de pahare de vin. Focurile de Măcinici

Potrivit tradiției populare, se obișnuiește să se consume 40 sau 44 de pahare de vin în această zi.

De asemenea, se aprind focurile de Măcinici în curți și grădini, în fața caselor și pe câmp. Oamenii și animalele sunt purificate prin stropirea cu apă sfințită, iar se fac observații și previziuni meteorologice. Mierea de albine este scoasă din stupi sau se taie primele corzi de viță-de-vie.

În comunitățile rurale, este tradițional să se scoată plugul la arat în această zi, iar se fac numeroase predicții meteorologice.

Se credea că pământul înghețat în această zi anunța o toamnă lipsită de brume, în timp ce lipsa înghețului prezicea că bruma va cădea devreme.

Se spune că în această zi se deschid mormintele și porțile Raiului, pentru ca sufletele celor decedați să revină printre cei vii.

40 de Sfinți Mucenici: ce nu ai voie să faci în 9 martie

În 9 martie, ziua este dedicată sărbătorii de cruce roșie și nu se desfășoară activități de muncă. Tradiția indică să spui o rugăciune către cei 40 de mucenici dimineața, pentru a asigura sănătatea.

În ajun, creștinii pregătesc mucenici muntenești sau moldovenești, pe care îi împart celor săraci după ce au fost sfințiți la biserică.

Se spune că în această zi nu este bine să fii supărat sau să porți dușmănie, nici măcar față de cei care ți-au făcut rău, deoarece acest lucru ar putea aduce probleme în viitorul apropiat.

De asemenea, este recomandat să nu faci sau să primești împrumuturi de bani în 9 martie. Această precauție te poate feri de probleme financiare și de diverse neplăceri.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor