logo
RNTV Live

Prahova: Risc de amenzi de până la 50.000 lei. Intervenţii pe bandă rulantă în ultimele 48 de ore

mm-mai-multe-incendii-de-vegetatie-uscata-ultimele-24-de-ore1362485550
Mihai Constantinescu

Prahova: Risc de amenzi de până la 50.000 lei. Intervenţii pe bandă rulantă în ultimele 48 de ore

Reprezentanţii ISU Prahova anunţă că doar în ultimele 48 de ore pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 17 incendii de vegetație uscată. Acestea s-au produs în localităţile: Plopu, Valea Călugărească, Lipănești, Telega, Breaza, Albești Paleologu, Filipeștii de Pădure, Fulga, Poienarii Burchi, Șoimari, Boldești-Scăeni, Ploiești, Telega, Gornet Cricov, Măneciu, Apostolache și Blejoi.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise. Cetățenii au  efectuat igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor. Suprafața de ardere a fost de aproximativ 49 ha vegetație uscată.

În localitatea Apostolache, incendiul de vegetație s-a propagat cu repeziciune. O anexă gospodărească a fost cuprinsă de flăcări. A ars totul pe o suprafață de aproximativ 16 mp. Pompierii militari au reușit să împiedice propoagarea focului la locuința din apropiere, potrivit sursei citate.

Dacă oamenii ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieți!

Arderile de vegetație sunt interzise. Nerespectarea se sancționează cu amenzi de până la 50.000 lei.

În ultimele săptămâni, pompierii au intervenit pentru stingerea unui număr mare de incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/videoprahovenii-obligati-sa-anuleze-evenimente-importante-din-viata/?fbclid=IwAR1mjqnj-8WEIkhmZWG4N9Upx7XVqh8OcMwXmOd46nlOAZv8ellGdHsLtAk

Recomandări

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al județului Prahova face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţiişi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilorşi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

                                                                                     

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor