În urmă cu mai bine de un secol, pe 28 martie 1909, a avut loc o premieră istorică în Statele Unite ale Americii: sărbătorirea primei Zile a Femeii, inițiată de Partidul Socialist American sub denumirea de „Ziua Națională a Femeii”. Evenimentul a fost precedat de o conferință a socialiștilor americani la 23 martie 1909 în New York, unde s-au discutat aspecte legate de drepturile femeilor.
În august 1910, la o întâlnire a Internaționalei Socialiste desfășurată la Copenhaga, activista socialistă germană Clara Zetkin, împreună cu colega ei Luise Zietz, a propus sărbătorirea unei Zile Internaționale a Femeii, fără a specifica însă o dată anume.
Primul eveniment de acest gen a avut loc pe 19 martie 1911, marcând astfel debutul oficial al Zilei Internaționale a Femeii. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au ales să sărbătorească această zi în ultima duminică din februarie.
De atunci, Ziua Internațională a Femeii a devenit un moment emblematic pentru recunoașterea și promovarea drepturilor femeilor în întreaga lume. Aceasta reprezintă o ocazie de reflecție asupra progreselor realizate și de continuare a luptei pentru egalitatea de gen și drepturile femeilor, subliniind importanța contribuției acestora la societate în toate domeniile.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews