Proiect de anvergură dus la capăt de Concordia!
Organizația Umanitară Concordia a finalizat un proiect social de anvergură în Ploiești!
Peste 400 de persoane vulnerabile au primit sprijin pentru integrare socială.
Proiectul a fost finanțat de Programului Româno-Elvetian și a vizat consilierea educațională și profesională a copiilor și a adulților.
Vorbim, așpadar despre peste 400 de persoane și familii din Ploiești și zonele adiacente, aflate în dificultate. Acestea au beneficiat de sprijin pentru integrare socială, educațională și profesională în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2017.
Servicii pentru persoanele vulnerabile
Totul, în cadrul proiectului „Servicii integrate pentru familii din zone dezavantajate”, coordonat de Organizația Umanitară CONCORDIA și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cu o sumă de peste 157.000 de franci elvețieni.
„Proiectul a avut mai multe categorii de beneficiari, cu vârste și nevoi sociale diferite. Pe durata proiectului am lucrat cu profesori din mai multe instituții școlare. Am derulat campanii de informare. Am organizat echipe de teren formate din specialiști pentru a identifica persoanele care aveau nevoie de sprijin. Astfel, am desfășurat pe durata celor doi ani o serie de activități. De la suport educațional, până la sprijin în vederea găsirii unui loc de muncă sau asistență în vederea accesării unor servicii publice. Așa cum este tradiția organizației, nu a existat un pachet standardizat de servicii sociale. Am oferit pentru fiecare caz în parte asistența care a fost necesară”, a declarat Valentina Ion, manager proiect.
Asistență educațională pentru 70 de copii
Pe durata celor doi ani, în Centrul de servicii pentru copii și familii Casa ALEXANDRA, al Organizației CONCORDIA, au primit asistență educațională peste 70 de copii. De la cei de vârstă preșcolară, până la cei de liceu.
Aici elevii și-au putut face temele cu ajutorul pedagogilor implicați în proiect. Unde a fost cazul, a fost asigurată asistență în vederea recuperării carențelor școlare, consiliere psihologică și consiliere logopedică.
De asemenea, copiii au fost implicați în diverse activități extrașcolare: excursii, vizite la muzee, tabere, participări la diverse spectacole artistice, cor, dans de societate, pantomimă, quilling etc.
„La capitolul abandon școlar, România este printre țările europene cu cele mai îngrijorătoare cote. Proiectul pe care l-am derulat a cuprins și acest aspect. Am lucrat cu peste 20 de tineri cu vârste între 16 și 18 ani care nu aveau perspective clare cu privire la continuarea educației. Din diverse cauze, de la sărăcie, până la lipsa încrederii în sine și a interesului membrilor familiei. O parte dintre aceștia au fost sprijiniți să-și continue studiile liceale sau post-liceale. Alții au urmat cursuri de calificare profesională. Cei care între timp au împlinit vârsta de 18 ani au fost ajutați să meargă la facultate ori să-și găsească un loc de muncă”, mai spune managerul de proiect.
Consiliere pentru adulți
De asemenea, organizația a asigurat prin acest proiect servicii de consiliere și informare pentru găsirea unui loc de muncă pentru mai mult de 240 de adulți.
„Serviciile dedicate persoanelor adulte s-au axat pe membri ai familiilor copiilor care au participat la activitățile centrului de zi. Am insistat pe caracterul integrat al serviciilor pentru familie, dar am avut și beneficiari individuali. Aproape un sfert din numărul acestora s-au înscris și la cursuri de calificare profesională. Au urmat cursuri de cofetărie, ospătărie, brutărie, frizerie, cursuri de masaj, make-up, manichiură, etc.”, a explicat Elena Matache, director executiv programe și proiecte al organizației.
Au fost asigurate servicii pentru 95 de familii din Ploiești și localitățile din imediata proximitate, cu ajutorul echipei mobile formate din asistent medical, asistent social, operatori de teren și consilierul profesional.
Pentru fiecare dintre aceste familii s-a întocmit un plan de intervenție, cuprinzând propuneri pentru mai mulți membri ai familiei, iar unde a fost cazul, și pe mai multe niveluri de intervenție.
Organizația Umanitară CONCORDIA este o organizație independentă, neguvernamentală și nonprofit, activă la nivel internațional. Are ca misiune susținerea familiilor aflate în dificultate și (re)integrarea socială (familială, școlară, profesională) a copiilor, tinerilor și adulților, spre o viață autonomă și responsabilă.
Proiectele se derulează în București, Ploiești și Ariceștii – Rahtivani, Județul Prahova, și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane numai în 2016.
Pentru mai multe informații, accesați www.concordia.org.ro.