Autoritățile au închis un număr de 30 de centre destinate vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități sau copiilor în urma controalelor efectuate sâmbătă, iar activitatea altor 36 de astfel de unități a fost suspendată. Valoarea amenzilor aplicate până în prezent în aceste cazuri a depășit 1,2 milioane de lei.
Potrivit rapoartelor trimise de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, precum și de către municipalitatea București, în perioada 10-15 iulie, s-au efectuat controale la 2.658 de servicii sociale în întreaga țară.
Dintre acestea, 11 centre au fost închise în București, iar câte două în Constanța, Dolj, Giurgiu, Maramureș și Teleorman, și câte unul în Călărași, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Satu Mare, Tulcea și Vaslui.
De asemenea, activitatea a fost suspendată în cazul a 36 de centre, în următoarele localități: Arad (1), București (16), Cluj (1), Dolj (1), Giurgiu (7), Ilfov (4), Olt (1), Satu Mare (1), Timiș (3) și Vâlcea (1).
În total, au fost aplicate 114 sancțiuni contravenționale, dintre care 16 avertismente și 98 de amenzi, cu o valoare totală de 1.251.000 de lei.
În cadrul controalelor desfășurate sâmbătă, au fost verificate 178 de entități și au fost dispuse următoarele suspendări temporare sau închideri:
- Geovio Iovistel SRL – Centrul Nicolas – Miruna, situat în comuna Dobroiești, județul Ilfov, a fost suspendat din cauza lipsei casei de marcat. Centrul acreditat oferea servicii pentru 13 persoane vârstnice.
- Asociația Acasă la Bunicii Mei – Cămin pentru Persoane Vârstnice din sectorul 5 al municipiului București a avut activitatea suspendată din cauza condițiilor igienico-sanitare precare. Acest centru acreditat avea 53 de beneficiari.
- Aceeași asociație, Acasă la Bunicii Mei, a avut un alt centru pentru persoane vârstnice în sectorul 5 al Bucureștiului, unde s-au constatat condiții igienico-sanitare precare. Acest serviciu nu era licențiat, dar avea 11 beneficiari. Beneficiarii au fost relocați.
- Un cămin de bătrâni situat în sectorul 6 al Bucureștiului a fost închis deoarece furnizorul nu era acreditat și serviciul nu era licențiat. Centrul găzduia 11 persoane vârstnice.
- Asociația San Francisco – Centrul rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Vârstnice din municipiul Giurgiu a avut activitatea suspendată din cauza condițiilor igienico-sanitare precare. Acest centru acreditat oferea servicii pentru 11 persoane vârstnice. Beneficiarii urmează să fie relocați la Centrul de Plasament și Vizitare Singureni din Giurgiu.
- Asociația Viață și Lumină avea un centru rezidențial în București, pe strada Izbiceni nr. 5-9, care a fost suspendat din cauza necesității de igienizare a grupurilor sanitare. Acest centru acreditat oferea servicii pentru 13 copii.
- Tot Asociația Viață și Lumină avea și o Casă de Tip Familial 1 în București, pe strada Izbiceni nr. 5, care a fost închisă temporar din aceleași motive de igienizare a grupurilor sanitare. Acest serviciu acreditat avea 15 beneficiari.
- Aceeași asociație mai avea un centru rezidențial pe strada Izbiceni nr. 5-9 din București, care a fost închis temporar din cauza igienizării necesare a grupurilor sanitare. Acest centru acreditat oferea servicii pentru 50 de tineri.
- Asociația Casa Dobrogeană – Cămin pentru Persoane Vârstnice din municipiul Tulcea a fost închisă din cauza lipsei avizelor și autorizațiilor necesare (fostă pensiune). Centrul neacreditat avea 48 de beneficiari, dar deocamdată nu s-a decis relocarea lor.
- Asociația Casa Liana – Centrul de Îngrijiri Persoane Vârstnice Casa Liana din municipiul Arad a avut activitatea suspendată din cauza condițiilor igienico-sanitare necorespunzătoare. Acest centru acreditat avea 25 de beneficiari.
Autoritățile responsabile de supravegherea și controlul serviciilor sociale au dispus măsuri urgente pentru remedierea deficiențelor constatate și pentru relocarea beneficiarilor în cazurile necesare.
Sursă: stiripesurse
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.