Sursă foto: HotNews

27 aprilie este o zi tristă pentru întreaga suflare petrolistă. Joi s-au împlinit 30 de ani de la decesul legendarului antrenor Ilie Oană, care a cucerit titlul cu echipa din Ploiești.

Mulți ploieșteni îl compară în continuare cu marele Arsene Wenger, fiindcă „a lăsat o moștenire de egalat”, așa cum spun și cei de la Petrolul, la fix 30 de ani de la dispariția acestuia.

Fostul antrenor al „găzarilor” are o poveste deosebită: s-a născut, la 16 august 1918, în Statele Unite, după care a ajuns la Sibiu la vârsta de 3 ani.

„Nu știu ce și cum se va vorbi despre mine. Oamenii te uită ușor. Și este tare trist când vine timpul să spui adio” – Ilie Oană

Idolul suporterilor petroliști și cel care dă numele stadionului din Ploiești a promovat în prima divizie cu gruparea prahoveană 1953. Ce a reușit să facă apoi va rămâne întotdeauna o filă minunată a istoriei „lupilor galbeni”: Ilie Oană a izbutit să aducă atât titlul, cât și Cupa României la Ploiești.

Rămâne de neegalat în fotbalul românesc recordul lui de longevitate: a activat timp de 34 de ani la același club, ca fotbalist și antrenor. Bineînțeles, la Petrolul.

A încercat apoi o carieră de selecționer și a preluat cârma echipei naționale, dar a demisionat în final, după un eșec la scor suferit de tricolori cu Elveția: 1-7.

Ilie Oană, considerat „părintele Petrolului” a intrat, la final de carieră, și în istoria fotbalului din Oltenia, câștigând Cupa României cu Universitatea Craiova.

S-a stins din viață pe 27 aprilie 1993 – pe atunci, stadionul Petrolului îi purta deja numele de trei ani.

Joi, marcând 30 de ani de la moartea lui Ilie Oană, jucătorii Petrolului și președintele Claudiu Tudor au depus o coroană la statuia amplasată în incinta stadionului:

„Eu am rămas cu imaginea „Petrolului de aur” în suflet și pe aceasta o dau exemplu tuturor. Și când această imagine se va identifica cu viața a cât mai multor cluburi și fotbalul nostru va fi mai bun, mai generos. Va fi acolo unde și-a dorit întotdeauna să fie: cât mai sus”Ilie Oană

Sursă: Prosport

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *