logo
RNTV Live

3 miliarde de lei acordați pentru 150.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice

90223B75-CAA1-486A-A73D-1CC29A203040
Tudor Teodora

Bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023, este de trei miliarde de lei, conform Ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Conform lui Tanczos, în România există peste trei milioane de case ce ar putea beneficia de un asemenea program. De asemenea, interesul este foarte ridicat și o creștere a fondurilor este necesară pentu a face față solicitărilor. 

„În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice. Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor. Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut. Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000”, a declarat Ministrul Mediului. 

În paralel s-au purtat discuții cu unitățile administrativ-teritoriale pentru a găsi soluții eficientizare și reducere a birocrației în implementarea programului. S-a exprimat convingerea că „anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii”.

Tanczos a menționat și că posiiltatea finanțării capacităților de stocare este analizată. 

„În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic. Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene”, a declarat Tanczos. 

Ministrul Mediului a făcut referire și la limitările legate de capacitățile de producție și instalare a sistemelor. 

„Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România”, a mai menționat acesta. 

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Ministrul Mediului anunță 3 miliarde de lei pentru 150.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor