Sursa foto: Ministerul Mediului - România

În fiecare an, pe 22 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Biodiversității, un prilej de a evidenția importanța vieții diverse de pe planeta noastră și necesitatea protejării acesteia pentru generațiile viitoare. Tema din 2025, „Armonie cu natura și dezvoltarea durabilă”, reflectă angajamentul global de a integra protecția biodiversității în strategiile de dezvoltare

România se distinge prin patrimoniul său natural remarcabil: păduri virgine, numeroase parcuri naționale și, nu în ultimul rând, Delta Dunării – un ecosistem unic la nivel european. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, transmite că țara noastră investește constant în programe de conservare și refacere a mediului, reîmpăduriri și gestionarea responsabilă a resurselor de apă. De asemenea, au fost implementate schimbări majore în modul de gestionare a deșeurilor, toate acestea având ca scop protejarea biodiversității și adaptarea la provocările schimbărilor climatice.

La nivel global, Agenda 2030 și Planul pentru biodiversitate Kunming-Montreal sunt două repere esențiale în lupta pentru conservarea naturii și dezvoltarea durabilă.

António Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a lansat un mesaj care atrage atenția asupra faptului că: „biodiversitatea este fundația vieții și un pilon esențial al dezvoltării durabile. Pierderea acesteia reprezintă o provocare globală. Cu toate acestea, omenirea distruge biodiversitatea într-un ritm alarmant – ca rezultat al poluării, al crizei climatice, al distrugerii ecosistemelor și, în cele din urmă, al intereselor pe termen scurt care alimentează utilizarea nesustenabilă a resurselor noastre naturale. Nicio țară, oricât de bogată sau puternică, nu o poate aborda singură și nici nu poate trăi fără biodiversitatea bogată care definește planeta noastră.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.