Sursă foto: LinkedIn

Ziua Mondială a Creierului este un eveniment important, care are loc în fiecare an pe 22 iulie și este dedicată sănătății creierului și conștientizării importanței sănătății neurologice. Anul acesta, sub egida Federației Mondiale de Neurologie (WFN), Ziua Mondială a Creierului 2023 a fost dedicată sănătății creierului și dizabilității.

Asociația CREDU, o organizație non-guvernamentală specializată în comunicarea în sănătate, atrage atenția asupra impactului tulburărilor neurologice asupra bunăstării oamenilor. De asemenea, menționează necesitatea unor politici echitabile în domeniul sănătății în România.

Sănătatea creierului este un aspect crucial al sănătății globale, iar afecțiunile neurologice pot avea un impact semnificativ asupra vieții individuale. Migrena, epilepsia, Alzheimer, AVC, Parkinson, scleroza multiplă și multe alte afecțiuni neurologice pot afecta mobilitatea, funcționarea cognitivă și bunăstarea emoțională a persoanelor afectate.

Problema este cu atât mai gravă cu cât mulți dintre cei cu afecțiuni ale creierului se confruntă cu diverse obstacole și dificultăți, care pot include stigmatizarea și discriminarea socială, dar și lipsa accesului la îngrijire profesională și reabilitare adecvată.

Oana Voicu, președinte asociația Credu: „Dizabilitățile datorate afecțiunilor creierului pot fi în mare măsură prevenite, tratate și recuperate. Ele afectează fiecare grupă de vârstă, etnie, sex sau statut socio-economic. Accesul la diagnostic, medicamente, proceduri intervenționale, tehnologii de asistență este necesar pentru a optimiza sănătatea creierului și a duce la o calitate a vieții cât mai bună.”

Dr. Vlad Tiu, medic neurolog Spitalul Universitar de Urgență Elias: „Brain Health and Disability reprezintă o temă vitală pe care World Brain Day o aduce în atenția noastră în 2023. Creierul este epicentrul sănătății și identității noastre, iar un spectru larg de patologii poate influența funcționarea acestuia. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că stilul nostru de viață, dieta și mediul înconjurător au un impact direct asupra sănătății creierului.

Îngrijirea sănătății creierului este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru. Haideți să fim responsabili și să ne susținem reciproc în această călătorie către o sănătate mentală mai bună.”

Vezi AICI mai multe detalii despre Ziua Mondială a Creierului 2023.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *