Este foarte greu de crezut şi de înţeles că în 2016 societatea nu înţelege modul în care se transmite virusul HIV şi este imposibil de înţeles cum de mai există medici care preferă să nu intre în contact cu persoane seropozitive HIV. Cu toate acestea problema cea mai mare de care se lovesc aceşti oameni este în continuare, pe lângă boala în sine, discriminarea. În seara aceasta, pe terasa unui restaurant din centrul Ploieştiului, mai mulţi oameni s-au adunat pentru a aduce un omagiu unui tânăr care a murit în urmă cu câteva luni de SIDA. Au aprins lumânări, au împărţit măşti miniaturale şi au ţinut un moment de reculegere pentru Tibi. Tânărul a murit când avea 25 de ani, dar până să piardă lupta şi-a dedicat puţinii ani unor activităţi menite să informeze corect oamenii despre HIV-SIDA. „Tibi a aflat la 10 ani că este seropozitiv. Este foarte clar că a dobândit virusul printr-un act medical, dar nimeni nu ar putea spune cu exactitate când anume s-a întâmplat asta. Părinţii l-au susţinut însă şi s-au preocupat să facă tratament. Mama, mai ales, a fost cea care a stat aproape de el şi i-a spus: Cât timp eşti sănătos la minte, vei învăţa şi vei fi un copil ca toţi ceilalţi! Nu numai că a învăţat, dar a şi format tineri voluntari care să facă informare în masă despre cum poţi preveni să te infectezi cu HIV. Tibi a luptat continuu. A făcut tratament experimental pentru companii farmaceutice, a schimbat tratamentele, a făcut totul ca să trăiască cât mai mult. În cele din urmă a fost răpus. Dar în memoria lui şi a altora ca el, dar şi pentru cei care luptă în continuare, nu puteam lăsa să treacă anul fără să marcăm într-un fel eforturile care se fac pentru a trăi cu această boală într-o societate care de multe ori nu înţelege exact ce înseamnă această boală”, explică Iolanda Gheorghiu, preşedintele Asociaţiei „Noi şi ceilalţi „Prahova-organism care face parte din UNOPA. 1 decembrie este Ziua mondială SIDA, dar cum românii sărbătoresc şi Ziua Naţională, asociaţiile pacienţilor cu HIV marchează pe parcursul lunii decembrie prin tot felul de activităţi.

Asociaţia Noi si Ceilalti Prahova implementează la nivelul judeţului Prahova Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Proiectul îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, ca ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă. „De patru ani nu marcăm pe 1 decembrie, pentru că este ziua naţională, ci găsim o altă zi. De ce măşti? Este simbolul luptei lor, suferinţa în tăcere pentru că se tem de atitutdinea discriminatorie a celor din jur. Asociaţia noastră nu are foarte mulţi membri. Sunt doar 32, deşi în Prahova sunt 350 de seropozitivi. Cei mai mulţi au fost infectaţi în urma unor acte medicale iresponsabile, nu prin act sexual. Dar indiferent cum s-ar fi întâmplat asta, toţi trec prin probleme asemănătoare când vine vorba de integrare. Vă dau doar câteva exemple ca să înţelegeţi prin ce trec aceşti oameni. A fost nevoie ca părinţii să mute într-o altă şcoală o fetiţia seropozitivă. Când învăţătoare a aflat de la mamă situaţia ei, i-a interzis fetiţei să-şi mai pună haina la cuier alături de ceilalţi copii. A făcut pe urmă şedinţă cu părinţii şi le-a spus celorlalţi părinţi de această situaţie. Ei au refuzat să-şi mai lase copiii la şcoală dacă fetiţa nu pleacă. Este clasa a IV-a. Vă imaginaţi ce înseamnă pentru un copil să treacă prin aşa ceva? Acum este la o altă şcoală şi de situaţia ei ştiu doar directorul şi învăţătoarea. Am găsit deschidere şi oamenii aceştia au înţeles că fetiţa nu contaminează pe ceilalţi colegi şi că HIV nu se ia aşa cum cred mulţi. Cunosc persoane seropozitive cărora li s-a refuzat tratamentul stomatologic câdn s-au dus cu falca umflată. A treia oară, nu a mai spus că este seropozitiv decât după ce a fost tratat. A vrut ca medicul să ştie şi după el să facă sterilizarea corespunzătoare, deşi medicul trebuia să facă asta oricum. Există medici de familie care nu au vrut să înscrie seropozitivi. Sunt medici şi ar trebui să ştie mai multe, dar…”, povesteşte Iolanda Gheorghiu.

Un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că populaţia consideră că persoanele seropozitive sunt categoria de persoane cele mai expuse riscului de discriminare în România (Percepţii şi atitudini privind discriminarea. Raport de cercetare realizat pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, (august 2015)). Alt studiu derulat de către Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr pe un eșantion de respondenți format exclusiv din pacienți diagnosticați cu infecţie HIV arată că 63,7 % dintre respondenți nu se simt în siguranță dacă mărturisesc faptul că sunt infectați, încercând să țină secretul cu orice preț, 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur față de persoanele seropozitive, 29,2% au primit insulte și injurii, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale. Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2016 un număr de 14 078 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 296 de persoane.

 

  • CUM NU SE TRANSMITE HIV

Următoarele fluide corporale NU transmit HIV:
–          Saliva
–          Lacrimile
–          Transpirația
–          Fecale
–          Urină

HIV nu se transmite prin activitățile de zi cu zi, prin contactul cu mâncare, haine ori atingerea obiectelor.

NU poți fi infectat cu virusul HIV:

–          De la un ac steril de la o clinică sau alt centru de sănătate
–          De la o mușcătură umană
–          De la o mușcătură de insectă, inclusiv mușcătură de țânțar
–          De la un animal
–          De la conviețuirea în aceeași casă cu o persoană seropozitivă
–          De la atingere, sărut, îmbrățișare, strângere de mână;
–          De la tuse, strănut;
–          De la băi, bazine, adică prin apă;
–          De la folosirea unui cuțit/furculiță/lingură/ceașcă/farfurie utilizată întâi de o persoană seropozitivă

–           De la prosoape, clanțe de uși, telefon, computer, jucării etc.

  • CUM SE TRANSMITE HIV?

HIV se poate transmite de la o persoană infectată la altă persoană prin următoarele fluide:

–          Sânge (inclusiv sânge menstrual)
–          Material seminal
–          Secreții vaginale
–          Lapte matern

Sângele conține cea mai mare concentrație de virus, urmat de material seminal, urmată de fluide vaginale, urmat de lapte matern. Activități care permit transmiterea HIV:

–          Contactul sexual neprotejat (vaginal, anal, oral)
–          Contactul direct cu sânge infectat:

      • ace de injectare a drogurilor,
      • transfuzii de sânge infectat (ceea ce s-a putut întâmpla până în anul 1990), ace nestirilizate din cabinete de stomatologie, de tatuare, etc.

–          De la mamă la copil (în timpul sarcinii, în timpul nașterii sau prin alăptare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *