logo
RNTV Live

2 miliarde de euro împrumutate de pe piețele externe

fonduri_europene-1024×576
Tudor Teodora

Guvernul a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni, pe 3, respectiv 6 ani, la dobânzi de 5% și 6,625%. 

Ofertele investitorilor au crescut până la 1,7 miliarde de euro pentru împrumutul pe 3 ani, iar pentru cel pe 6 ani sumele au atins 3,6 miliarde de euro. 

Împrumuturile au fost făcute luni, prin două emisiuni în euro, pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică. 

Aceasta este a doua ieșire pe piețele externe din acest an, după ce pe 6 ianuarie Guvernul a împrumutat aproape 4 miliarde de dolari. 

Suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi ce ajunge la scadență, anume necesarul brut de finanțare pentru anul 2023, este de 160 de miliarde de lei, fiind cea mai ridicată sumă de până acum ca țintă de împrumuturi. 

„În anul 2023 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanțare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,40% din PIB (aproximativ 68 mld. lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 mld. lei. Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 30% din surse interne și de 70% din surse externe”, arată un document al Ministerului.

Volumul indicativ al împrumuturilor ce urmează să fie contractate de pe piața internă este în valoare de circa 97-102 miliarde de lei, iar volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este aproximativ 11-12 miliarde de euro. 

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Guvernul a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele externe, în a doua ieșire din acest an

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor