Toma Socolescu a fost omagiat joi, la Ploiesti, la 140 de ani de nasterea sa. Vorbim despre arhitectul dupa planurile caruia au fost construite embelmatice cladiri in oras. Printre acestea se numara Halele Centrale, Colegiul Ion Luca Caragiale  sau turnul clopotnita al Catedralei Sfantul Ioan. Detalii despre mostenirea arhitecturala si culturala lasate de Toma Socolescu puteti afla din expozitia temporara vernisata cu acest prilej la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Pe 20 iulie 1883 se năștea la Ploiești cel ce avea să devină un mare arhitect din România. Vorbim despre Toma Socolescu. În expoziția  Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova sunt prezentate cărți poștale ilustrate și fotografii din patrimoniul instituției cu câteva dintre edificiile publice și particulare realizate după planurile arhitectului. Cele mai importante sunt  Halele Centrale din Ploiești, Palatul Școalelor Comerciale, actualul sediu al Colegiului Național „I. L. Caragiale”, Turnul clopotniță al Catedralei Eroilor Prahoveni „Sf. Ioan”, Teatrul „Odeon”, Primăria din Urlați, precum și Biserica din satul Magula din comuna Tomșani. Organizatorii vorbesc și despre o moștenire culturală.

Persoane interesate de domeniul arhitectură au venit special să viziteze expoziția.

Toma T. Socolescu a desfășurat și o bogată activitate publicistică. De-alungul anilor a publicat mai multe articole despre arhitectura românească, portrete de arhitecți dispăruți, note de călătorie din țară și străinătate.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *