logo
RNTV Live

14 mai, ultima zi de stare de urgenţă. Urmează perioada de stare de alertă. Ce presupune acest lucru

plaztech
Mihai Constantinescu

14 mai, ultima zi de stare de urgenţă. Urmează perioada de stare de alertă. Ce presupune acest lucru

Românii pot respira uşuraţi! După 14 mai nu se mai preluungeşte starea de urgenţă şi vor fi introduse măsuri de relaxare.

După această dataă, românii vor putea circula fără declaraţi,se vor redeschide cabinetele stomatologice, saloanele de cosmetică și muzeele. Regulile de distanțare sociale rămân valabile. Nu putem să stăm în grupuri mai mari de trei persoane, iar în spațiile publice închise, cum ar fi în autobuz sau în metrou, trebuie să purtăm mască.

Tot după această dată, oamenii vor putea face sport. Deplasările în afara localităţii sunt şi ele permise în unele condiţii

„Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afară localității sau altele”, a spus preşedintele României Klaus Iohannis.

 

 „Pot ieși din localitate să meargă să facă drumeții, sporturi individuale, să meargă să facă agricultură, acțiuni economice, în vizită. Pot să facă orice lucru care este logic și necesar și util”, a spus Marcel Vela, ministru de Interne.

 

Vești bune vin și pentru sportivii de performanță.

 „Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire – deci, pentru, atenție, sportivii de performanță. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori”, a spus preşedintele României Klaus Iohannis.

Mai mult, după 14 mai oamenii vor putea merge în interes profesional să se cazeze în hoteluri și pensiuni. În ceea ce privește călătoriile făcute în scop turistic, încă nu a fost luată o decizie.

Este posibil ca firmele să fie obligate să alterneze programul angajaților, astfel încât să fie evitată aglomerația de pe străzi și din mijloacele de transport în comun.

Când va expira starea de urgență și vom intră în starea de alertă, deciziile vor fi luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Efectectele ordonanțelor militare vor expira, iar în timpul stării de alertă nu se vor mai putea emite aceste ordonanțe militare.

Măsurile de relaxare vor fi luate pas cu pas, la două săptămâni, pentru ca autoritățile să aibă timp să analizeze efectele.

sursa stirileprotv

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor