logo
RNTV Live

12 rachete au zburat deasupra Prahovei într-o singură noapte

sistem antigrindina Prahova
Oana Stoica

Vremea capricioasă din ultima perioadă, le-a dat de lucru specialiștilor din cadrul Unității de Protecție Antigrindină Prahova. Numai noaptea trecută au fost lansate din cele 8 puncte situate în județ, 12 rachete care au protejat culturile agricole și au împrăștiat norii încărcați cu grindină. De la începutul acestui sezon, respective 15 mai, în prahova au fost trase 220 de rachete. Datorită acestui lucru, căderile de grindină nu au afectat culturile agricole din județ.

antigrindina punct lansare

În Prahova, acest sistem funcționează de peste 12 ani, iar 140.000 de hectare de culturi sunt protejate de rachetele care transformă boabele de gheață din nori, în ploaie. Celebrele rachete care anihilează grindina, sunt produse în Uzina Mecanică a ROMARM, de la Crângu lui Bot. În fiecare dintre cele 8 puncte de lansare din județ lucrează cel puțin două persoane care pot lansa, la un singur foc, până la 24 de rachete. În producerea rachetelor antigrindină și în administrarea sistemului de lansare sunt implicați aproape 70 de specialiști. Vorbim de specialiști care au cunoștințe militare, fiind pregătiți, însă, și în meteorologie. O parte dintre ei lucrează în centrul de comandă. Aici, specialiștii stau cu ochii pe monitoare și urmăresc unde apar formațiuni noroase încărcate cu grindină.
Din momentul în care se dă alarma de grindină, durează doar câteva secunde până la tragere. Rachetele antigrindină zboară cu 550 de metri pe secundă, ajung la peste 6.000 de metri altitudine și sparg norii încărcați cu gheată. Astfel, protejează peste 140.000 de hectare de culturi agricole din Prahova, în proporție de peste 90%. O situație fericită, dacă ne gândim că un sistem similar, cu doar 5 puncte de lansare și care protejează o suprafață mai mică, mai este doar la Iași. Folosind acest sistem, Guvernul plătește doar maxim 10 euro pe an pentru fiecare hectar protejat.
Până la sfârșitul sezon, adică 30 septembrie, mai sunt pregătite de tragere încă 150 de rachete antigrindină. În Uzina Mecanică de la Crângul lui Bot procesul de producție va continua. Și asta pentru că trebuie să rămână pe stoc, pentru anul viitor, minim 300 de rachete.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor