logo
RNTV Live

Comisia Europeană închide dosarul EU-Pilot împotriva României în urma măsurilor legislative adoptate

Comisia-Europeana-640×400-1
Constantin Corina

Pe data de 24 aprilie 2024, Comisia Europeană a închis o investigație inițiată împotriva României, ca urmare a adoptării de către țara noastră a unor măsuri legislative, încheind astfel un dosar EU-Pilot. Aceste măsuri legislative au satisfăcut solicitările de informații formulate de autoritățile române anterior declanșării unei eventuale proceduri de infringement.

„Clasarea procedurii de infringement și a dosarului EU-Pilot arată că munca noastră dă roade. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lucrează îndeaproape atât cu instituțiile de nivel național, cât și cu serviciile Comisiei Europene și depunem eforturi constante pentru a evita declașarea sau a închide aceste proceduri de infringement împotriva României cât mai urgent posibil. În ultimii ani s-au făcut eforturi constante de a alinia legislația României la cerințele Uniunii și, mai ales, de a urmări interesele cetățenilor noștri – atât în domeniul deșeurilor, cât și în domeniul silvic. Sperăm să finalizăm cât mai curând și alte proceduri rămase nesoluționate”, a declarat Mircea Fechet.

Procedura de infringement clasată se referă la neconformitatea în transpunerea Directivei (UE) 2018/851, care modifică Directiva 2008/98/CE privind gestionarea deșeurilor (cauza 2023/2147). Comisia a constatat că în cazul României nu s-au transpus corect în legislația națională unele dintre prevederile Directivei (UE) 2018/851 privind:

  • instrumentele de facilitare a dialogului între părțile interesate privind responsabilitatea extinsă a producătorilor;
  • indicatorii, obiectivele sau instrumentele pentru monitorizarea aplicării măsurilor de prevenire a generării de deșeuri;
  • deșeurile trimise către alte state membre pentru pregătirea lor în vederea reutilizării.

Analizând situația din România, în acest domeniu, Comisia Europeană a decis că nu se poate stabili o corelație indubitabilă între măsura contestată și exportul de lemn din România. Totodată, având în vedere, pe de o parte, realitatea și relevanța nevoilor de lemn de foc pentru populație, și, pe de altă parte, dificultatea de a stabili caracterul disproporționat al măsurii pe baza datelor disponibile, Comisia a decis să închidă cazul.– prezintă Ministerul Mediului, într-o postare pe facebook.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor