Potrivit rapoartelor realizate de geologi si seismologi, in urma masuratorilor realizare la surparea de la Slanic, zona este sigura, iar cei aproape 60 de localnici evacuati se pot intoarce in casele lor. Se reia circulatia pietonala, insa cea rutiera ramane restrictionata. Craterul astupat de autoritati va fi imprejmuit cu un gard de sigurata, iar in zona se vor face in continuare masuratori, pentru a se stabili clar ca nu pot aparea pe viitor astfel de situatii.
In urma rapoartelor realizate de-a lungul timpului de Institutului Geologic al României, Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, precum și reprezentanților Universității Tehnice de Construcții București s-a stabilit ca surparea de la Slanic a stagnat. Asa se face ca cei 58 de localnici care au fost evacuati din cele patru imobile aflate in zona craterului pot sa revina in casele lor.
In plus si agentii economici a caror activitate a fost blocata pe perioada restrictiilor isi pot desfasura activitatea in continuare, la fel si postul de politie din Slanic. Groapa va fi imprejmuita cu un gard de protectie, iar circulatia pietonala va fi permisa. Nu la fel se va intampla cu cea rutiera. Asadar, vorbim despre cauze naturale, care au condus la surparea strazi 23 august, din Slanic.
Mai exact o sufoziune mecanica ce a afectat depozitele nisipoase din acest areal, iar momentul în care s-a produs surparea este asociat cedării stratului impermeabil de argilă care a antrenat și pătura de sol de deasupra dar și structura de asfalt a străzii , asa cum scriu specialistii in raport.