Fundația Romanian Angel Appeal, sprijinită de Romanian American Foundation, s-a alăturat inițiativei internaționale Design for Change (DfC), aducând acest program inovator în România, alături de alte 70 de țări. În cadrul acestui proiect, 24 de cadre didactice din școli primare și gimnaziale au fost instruite pentru a aplica metodologia DfC cu elevii lor.

Un exemplu remarcabil de succes a fost realizat de Stanciu Nicoleta, profesor pentru învățământ primar la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești. Ea a pilotat metodologia DfC, ghidând elevii prin pașii FEEL (SIMTE), IMAGINE (IMAGINEAZĂ), DO (ACȚIONEAZĂ) și SHARE (ÎMPĂRTĂȘEȘTE), cultivând spiritul „EU POT!” în fiecare copil.

În prima etapă, FEEL, cei 40 de elevi din clasa a III-a A au observat atent lumea din jurul lor, identificând „PUNCTE FIERBINȚI” ce necesitau îmbunătățiri. Alegerea lor s-a oprit asupra zidului de la terenul de sport, pe care și-au propus să-l reabiliteze și să-l picteze.

Elevii au început să-și imagineze soluțiile pentru reabilitarea zidului. Au discutat despre materialele necesare, resursele disponibile și tema picturii. Pentru a-și prezenta proiectul și a obține sprijinul necesar, au intervievat-o pe doamna director, asigurându-se că au toate aprobările necesare.

Aceasta a fost etapa cea mai lungă și plină de activitate. Elevii au organizat un Târg de Paște, unde au vândut obiecte create de ei, pentru a strânge fonduri. Au intervievat părinții și cunoscuții, obținând fonduri suplimentare și ajutor pentru realizarea desenului. Tema aleasă a fost imaginea lui Ion Luca Caragiale. După reabilitarea zidului, contururile desenului au fost realizate de pictori descoperiți prin interviurile elevilor, iar ulterior, elevii au umplut contururile și au finalizat desenele.

Proiectul finalizat a fost împărtășit cu întreaga școală, consiliul profesoral și părinții. Entuziasmul și mândria elevilor au culminat cu transformarea „ZIDULUI LUI CARAGIALE” în locul preferat pentru fotografiile de la finalul anului școlar, confirmând astfel succesul inițiativei.

Acest proiect nu numai că a înfrumusețat școala, dar a și demonstrat puterea colaborării și creativității copiilor, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice. „ZIDUL LUI CARAGIALE” va rămâne un simbol al dedicării și spiritului de inițiativă al elevilor din Ploiești.