Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit într-un discurs video difuzat duminică seara că doi cetățeni ucraineni au fost uciși în Israel, în timp ce alți cinci au fost localizați în sudul țării, iar autoritățile au primit peste 100 de cereri de asistență. Într-o analogie cu situația din propriul său țara, unde Rusia a inițiat un război de agresiune, el a subliniat că comunitatea internațională trebuie să răspundă solidar la actele de terorism și că săptămâna viitoare Kievul va lua măsuri în acest sens împreună cu partenerii săi.

„Ambasada Ucrainei şi poliţia israeliană au toată cooperarea necesară pentru a afla detalii despre ucrainenii care se află în zonele de luptă şi bombardament. Din nefericire, a fost confirmată moartea a doi cetăţeni ucraineni. Transmit condoleanţe familiilor şi prietenilor acestora”, a declarat Zelenski.

„Ambasada Ucrainei în Israel, toţi diplomaţii noştri care se ocupă de această regiune, împreună cu serviciul de informaţii, lucrează non-stop pentru a-i ajuta pe toţi oamenii noştri care au nevoie. Am primit deja mai mult de o sută de apeluri din partea cetăţenilor noştri. A fost stabilit locul unde se află cinci dintre oamenii noştri din sudul Israelului”, a detaliat preşedintele ucrainean.

El le-a cerut cetăţenilor ucraineni din Israel să fie atenţi şi să urmeze instrucţiunile forţelor de securitate locale.

Zelenski a comunicat că a avut o discuție duminică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul căreia acesta din urmă l-a informat cu privire la starea actuală a situației și la acțiunile desfășurate de forțele de apărare și securitate israeliene.

„Mulţi oameni au fost stupefiaţi de îndrăzneala atacului terorist. Îndrăzneala şi pregătirea minuţioasă. Dacă teroriştii îşi pot permite acest lucru înseamnă că reprezintă o ameninţare pentru mai mult de o ţară. Iar săptămâna viitoare vom lucra împreună cu partenerii noştri pentru a asigura unitatea lumii în lupta împotriva terorismului. Au fost deja planificate diverse evenimente internaţionale. Ca întotdeauna, poziţia ucraineană va fi în favoarea unităţii şi a acţiunii comune”, a arătat Zelenski.

„Este foarte important ca întreaga lume – întreaga lume, a subliniat Zelenski – să nu stea deoparte de ceea ce s-a întâmplat acum şi să răspundă cu cea mai mare integritate”, a punctat preşedintele ucrainean, într-o posibilă aluzie la China.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *