Muntele Etna, cel mai mare vulcan din Europa, situat pe coasta de est a Siciliei, s-a reactivat pe 12 noiembrie, erupând prin curgeri de lavă și aruncând penuri de cenușă până la aproximativ 4,5 km deasupra nivelului mării, potrivit La Sicilia.
Experții de la Observatorul Național de Geofizică și Vulcanologie din Etna din Catania monitorizează situația, analizează imaginile erupțiilor și observă emisia de nori de cenușă de la camerele de supraveghere.
Potrivit oamenilor de știință, erupția se află într-o fază paroxistică. Activitatea cu emisii de cenuşă vine din craterul de sud-est al vulcanului, provocând căderi de cenuşă în satele din nord. De asemenea, fântânile de lavă împușcă câțiva kilometri în aer.
Datele de prognoză privind răspândirea cenușii vulcanice și modelarea indică direcția sud-est pentru căderea cenușii. Au fost înregistrate rapoarte de cădere de cenușă în mai multe țări, inclusiv în Milo și Zafferana Etnea.
Faza actuală de erupție de la Muntele Etna, limitată la vârful vulcanului, nu afectează operațiunea Aeroportului Internațional Vincenzo Bellini din Catania.
Erupția a fost însoțită de o creștere continuă a activității seismice a Etnei, semnalând creșterea magmei topite în canalele interne ale structurii vulcanice și anunțând fântâni de lavă cu o puternică emisie de gaze.
Vârsta Etnei este de peste 350.000 de ani. Aproximativ o dată la 150 de ani, o erupție distruge o așezare, deoarece versanții Etnei sunt dens populați. Ultima erupție a Muntelui Etna a avut loc în luna februarie a anului precedent.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.