logo
RNTV Live

Vom fi taxați și pentru cât mergem cu mașina – Noul tip de rovinietă pe care Guvernul vrea să-l impună

rovinieta-restituire-bani
Dumitrache Catalina

Aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România este prevăzută de un nou proiect de lege. Acesta a fost publicat pe portalul web al Ministerului Transporturilor, dezbaterea publică privind propunerea de act normativ fiind programată pentru marţi, 23 mai.

Rovinieta se va aplica autovehiculelor de transport persoane şi marfă, conform proiectului, începând de la 1 ianuarie 2026, în funcţie de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) dar şi de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România.

De la 1 ianuarie 2026, Rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe reţeaua de drumuri naţionale din România, concepute şi construite pentru transportul de persoane şi transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, conform proiectului pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor.

Rovinieta s-ar aplica în funcţie de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) şi durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România.

Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

Din punctul de vedere al tarifului de utilizare, vehiculele de transport mixt se asimilează cu vehiculele de transport marfă.

Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea. Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. Tariful zilnic nu depăşeşte 9 % din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depăşeşte 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depăşeşte 30 % din tariful pentru 12 luni. Achitarea şi emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilităţii acesteia. Nivelul rovinietei se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii”; sunt câteva prevedri incluse în proiectul de lege.

De asemenea, documentul stipulează că autovehiculele mai multor instituţii precum MAI, MApN, SRI, SPP, dar şi cele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, autovehiculele autorizate pentru efectuarea transportul şcolar şi ambulanţele detinute de autorităţile sau entităţile publice vor fi scutite de plata rovinietei.

Acesta este și cazul vehiculelor care efectuează transporturi în cadrul unor misiuni de protecţie civilă sau misiuni umanitare pe teritoriul României sau care tranzitează România în acest scop. De scutiri vor beneficia şi persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, deţinători de autoturisme.

Documentul stabileşte că tot din 2026, se introduce TollRO care se aplică pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone. Taxa se calculează prin înmulţirea tarifului unitar cu distanţa parcursă, iar sistemul de tarifare este interoperabil cu sistemele de tarifare rutieră electronică din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a lansat pe data de 18 mai invitaţia către toţi cei interesaţi să participe la întâlnirea de dezbatere publică privind proiectul de Lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Evenimentul va avea loc în data de 23 mai 2023, ora 10.00, la sala de conferinţe, etaj parter, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din Bulevardul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşti.

Sursă: Știripesurse

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilvaromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor