Ministrul Mediului, Mircea Fechet, alături de prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu și alți oficiali guvernamentali și locali, s-a aflat astăzi în județul Covasna pentru a evalua la fața locului efectele inundațiilor recente ce au afectat grav localitățile Boroșneu Mare și Băcel
„Am revenit astăzi în județul Covasna pentru a evalua situația în teren și a ne asigura că remediem cât mai repede problemele. Ne vom asigura că fiecare gospodărie și fiecare om își va relua viața obișnuită. Fenomenele meteo extreme ne obligă să regândim soluțiile, mai ales în zona montană unde se formează viituri foarte rapide și viața omului trebuie salvată în câteva minute. Tot sistemul în care se va interveni trebuie regândit. Începând cu autorizarea construcțiilor, cu modul de avertizare, funcționarea comisiilor locale pentru situații de urgență, regândirea liniilor de apărare – cele peste 10 mii de km de diguri nu se pot supraînălța peste noapte. Există însă și soluții inovatoare precum polderele – acumulările nepermanenete, mărirea capacităților de atenuare, captare si stocare a apei. Chiar dacă în momentul de față, nivelul apelor este în scădere, recomandăm cetățenilor să urmărească informările oficiale și să respecte indicațiile autorităților. Forțele de intervenție rămân mobilizate și solidare cu oamenii din teren – urmează etapa reconstrucției, a sprijinului concret și a investițiilor într-o infrastructură durabilă” a subliniat ministrul Mircea Fechet.

În pofida faptului că nivelul apelor este în scădere, ministrul a îndemnat populația să rămână vigilentă, să urmeze comunicările oficiale și indicațiile autorităților. Forțele de intervenție rămân mobilizate în teren, urmând o etapă crucială – reconstrucția și investițiile în infrastructură durabilă.


În cadrul vizitei, a fost analizată și situația gravă de la Salina Praid, din județul Harghita, unde infiltrațiile cauzate de inundații au dus la cedarea unui dig subteran. Autoritățile au anunțat formarea unui Comitet Interministerial pentru a găsi soluții sustenabile atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.
Premierul interimar a transmis că sistemul de intervenție și-a dovedit eficiența, iar cel mai important rezultat este acela că nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești.

Situația actuală la nivel național:
- Peste 300 de persoane evacuate în județele Covasna, Brașov și Botoșani;
- Peste 1000 de persoane izolate în județele Bacău și Neamț din cauza blocării căilor de acces;
- Inundațiile au produs pagube majore inclusiv la Salina Praid, unul dintre cele mai importante obiective turistice și economice din România.