Luni, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit la Atena cu avionul pentru o vizită oficială, conform anunțului făcut de biroul de presă al prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis. În cadrul acestei vizite, Zelenski are programată o întâlnire informală cu liderii Uniunii Europene (UE) și cu cei din statele din regiunea Balcanilor.

Zelenski, care a vizitat Suedia, Olanda și Danemarca la sfârșitul săptămânii precedente, și-a continuat călătoria-surpriză în Europa prin vizitarea Greciei, o țară care a arătat susținere puternică pentru Ucraina în fața invaziei ruse. Grecia a oferit sprijin umanitar și militar, inclusiv echipament de luptă, puști Kalașnikov și muniții, către Ucraina.

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, va găzdui în zilele de luni și marți liderii din statele din regiunea Balcanilor. În cadrul acestei întâlniri, se va organiza o cină informală la care vor participa președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. De asemenea, sunt așteptați să participe liderii României, Republicii Moldova, Serbiei și Muntenegrului, precum și prim-miniștrii din Kosovo, Macedonia de Nord, Bulgaria și Croația, alături de președinta Consiliului de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei, după cum a detaliat biroul de presă al lui Mitsotakis printr-un comunicat.

Această întâlnire semnificativă marchează împlinirea a 20 de ani de la un summit de la Salonic care a reconfirmat aspirațiile europene ale statelor din regiunea Balcanilor de Vest. În pofida relațiilor tradiționale cu Moscova și a conexiunii religioase ortodoxe creștine, Grecia, sub conducerea lui Mitsotakis, a condamnat fără echivoc invazia Rusiei în Ucraina.

În anul 2022, Grecia a expulzat mai mult de zece membri ai misiunilor diplomatice și consulare ruse, și a oferit sprijin pentru mii de ucraineni și familiile lor. În luna aprilie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, s-a întâlnit cu omologul său din Grecia pentru a discuta despre posibilitatea sprijinului Greciei în operațiunile de deminare în Marea Azov și dezvoltarea capacităților navale ale Ucrainei. Pe de altă parte, Grecia a propus reconstruirea maternității distruse în anul 2022 în orașul Mariupol, aflat în prezent sub controlul forțelor ruse.

Prin această vizită, se subliniază un dialog solidar între statele implicate, într-un moment în care situația din Ucraina solicită unitate și sprijin internațional. Totodată, se pune în lumină relația strânsă dintre Ucraina și țările europene participante, evidențiind importanța cooperării în contextul geopolitic actual.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *