Românii „fug” de mersul cu trenul din cauza vitezelor prea mici!

Trenul pierde lupta cu mașina mai ales din cauza vitezelor mici! La CFR, media este de 44-45 km/h. Singura relație cu viteze ceva mai decente este Brașov – București – Constanța, 391 km, unde cele mai rapide trenuri fac sub 5 ore.

Totuși, pe București – Timișoara cei 533 km sunt parcurși în peste 10 ore și jumătate și călătoria Iași – Timișoara durează peste 16 ore.

HOTNEWS: „Un exemplu edificator despre ce înseamnă trenul lent de lung parcurs în România va fi un tren sezonier care va circula timp de trei luni între Oradea și Constanța, via Arad – Petroșani – Craiova – București. Aproape 18 ore va dura călătoria de 960 km.”

Totuși, și pe distanțele scurte apar aceste probleme: sunt linii unde trenurile rulează cu 30-35 km/h pe 40-50 de km. Astfel, un om care face naveta ar pierde zilnic o mulțime de timp pe drum, ceva obișnuit pentru România!

Din păcate, vitezele mici sunt din cauză că infrastructura a fost grav neglijată, sunt multe porțiuni cu restricții și multe porțiuni cu linie simplă. Astfel, trenurile trebuie să se aștepte ca să „facă cruce” în gări și timpii de mers cresc. Din păcate, acest motiv este cauza pentru care în sezonul estival sunt trenuri IR care fac și 95 de minute pe cei 43 km din Constanța în Mangalia!

HOTNEWS: „Nu-și au rostul comparațiile punctuale între costul unui bilet de tren și cel al benzinei pentru aceeași distanță, deoarece să ai o mașină nu înseamnă doar costul cu combustibilul (sau cu încărcarea, la cele electrice). Ai și cheltuieli cu asigurarea, cu impozitele, cu reviziile și cu orice trebuie să înlocuiești.”

De asemenea, mașina are marele avantaj: poți pleca atunci când vrei! În plus, ai destul loc de bagaje, capitol la care trenurile românești suferă, mai ales că românii sunt adesea obișnuiți să aibă multe plase, trollere, genți și valize.

Oare când vor folosii și românii, fără probleme, mersul cu trenul?

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *