În primele nouă luni ale acestui an, polițiștii din Vrancea au emis 242 de ordine de protecție provizorii pentru victimele violenței domestice, conform informațiilor furnizate miercuri de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Cu toate acestea, au fost înregistrate peste trei mii de cazuri de violență domestică, majoritatea având loc în mediul rural.

În detaliu, statistica IPJ Vrancea arată că au fost înregistrate un total de 933 de infracțiuni legate de violența domestică în perioada ianuarie-septembrie 2023. Din acestea, 303 au avut loc în mediul urban, iar 628 în mediul rural. Din totalul acestor infracțiuni, 105 au reprezentat încălcări ale ordinelor de protecție emise anterior. Cele mai multe infracțiuni s-au petrecut la domiciliul victimelor, reprezentând 89,38% din total, în timp ce 10,61% au avut loc în spațiul public.

Din perspectiva genului, 90,41% dintre autorii acestor infracțiuni au fost bărbați, 8,96% femei, iar 0,61% minori. Totodată, instanțele de judecată au emis 154 de ordine de protecție, dintre care 95 au fost ca urmare a ordinelor de protecție provizorii emise de către polițiști.

În ceea ce privește utilizarea brățărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor, s-a constatat că există reticență din partea victimelor. Acestea se tem de oprobriul societății și de neplăcerea purtării acestui dispozitiv. Polițiștii au intervenit în toate cazurile sesizate și au întocmit formularele de evaluare a riscului, dar un număr semnificativ de victime au refuzat emiterea unui ordin de protecție, considerând că intervenția poliției ar fi suficientă pentru a le proteja.

Cu toate acestea, utilizarea brățărilor electronice a crescut gradul de asigurare a măsurilor de protecție pentru victime, permițând monitorizarea respectării acestor măsuri și prevenirea unor potențiale contacte fizice între victime și agresori.

În perioada menționată, 57 din cele 242 de ordine de protecție provizorii emise au inclus și măsura monitorizării electronice, iar instanțele de judecată au emis încă 26 de astfel de ordine.

De-a lungul primelor nouă luni ale anului 2023, polițiștii din Vrancea au intervenit în peste 3.000 de cazuri de violență domestică, dintre care 913 în mediul urban și 2.098 în mediul rural. În 532 din aceste cazuri, riscul iminent a fost constatat, dar 291 de victime au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Din punct de vedere al victimelor, 21,92% au fost bărbați, 78,06% femei și 19,21% minori. În ceea ce privește relația victimei cu agresorul, s-a constatat că în 34,53% din cazuri aceștia erau soți sau foști soți, în 24,52% erau parteneri actuali sau fosti parteneri, în 10,41% erau părinți sau tutore legal, în 17,81% fiu sau fiică, iar în 12,71% existau alte relații de familie.

În acest context, poliția a reținut opt persoane pentru infracțiuni comise în contextul violențelor domestice în 2023, iar alte două persoane au fost reținute pentru încălcarea măsurilor de protecție. În prezent, 14 persoane sunt monitorizate electronic.

De-a lungul acestui an, polițiștii din Vrancea au organizat 417 activități informativ-preventive pentru combaterea violențelor domestice și susținerea victimelor, beneficiind de participarea a 11.349 de persoane.

Obiectivele IPJ Vrancea pe această linie sunt identificarea situațiilor conflictuale care pot duce la violența domestică, monitorizarea permanentă a acestor situații și consilierea celor cu risc crescut de victimizare, precum și desfășurarea de campanii de informare și prevenire, adresate în special persoanelor vulnerabile pentru a promova drepturile victimelor.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *