sursă foto B1

Viitură puternică într-un sat din Prahova. Un drum comunal, închis

Codul Portocaliu de ploi torenţiala lasă urme în Prahova. O viitură puternică mătură chiar în aceste momente satul Lăpoșel. DC 235 comuna Lapoș – sat Lăpoșel inchis momentan circulatiei, din cauza viiturii.

Din primele informaţii au fost luate de apa 7 locuințe, garajuri și autoturisme. 30 de persoane au fost evacuate.

Zona MIZIL Dj 102R dinspre Călugăreni spre Mizil pe o distanță de aprox 2-3 km apa pe carosabil , se circulă îngreunat.

DN1 B zona Albești , Valea Călugărească km 20 aluviuni pe carosabil , se circulă ingreunat , ploaie torențială

Vă reamintim că în  cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, nordul Olteniei, jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp. În special în estul și sud-estul țării vor fi vijelii, grindină de medii și mari dimensiuni și frecvente descărcări electrice.

De asemenea, începând de astăzi de la ora 12.00 până mâine, 1 iunie, la ora 10.00, intră în vigoare o atenționare de cod galben de instabilitate atmosferică pentru cea mai mare parte a țării, cu excepția zonei de nord vest.
Totodată, în zona centrală, de nord și nord-vest sunt deja în vigoare avertizări hidrologice de cod galben și portocaliu pentru mai multe cursuri de apă până astăzi la ora 16.00.
În acest context, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse primele măsuri pentru intervențiile în cazul apariției unor situații de urgență cauzate de vremea nefavorabilă. Astfel, peste 7.000 de pompieri, polițiști și jandarmi sunt pregătiți să acționeze în sprijinul comunităților în cazul în care situația va impune. Totodată, sunt menținute în stare de operativitate toate categoriile de mijloace și echipamente pentru asigurarea în cel mai scurt timp a acțiunilor de răspuns.
Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan a solicitat prefecților, ca în județele vizate de avertizarea de cod portocaliu să se activeze grupele operative și să crească nivelul de alertă în funcție de situația din teren. Totodată, a cerut să existe permanență la nivelul autorităților locale, în special în zonele cunoscute cu risc crescut de inundații.
Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI monitorizează în permanență orice situație de risc raportată din teren și dispune alocarea de resurse suplimentare în zonele în care fenomenele meteo se manifestă cu cea mai mare intensitate.
Centrul Național de Conducere Integrată al MAI cooperează și cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
MAI recomandă tuturor cetățenilor aflați în zonele pentru care sunt anunțate fenomene meteorologice periculoase să urmeze cu strictețe indicațiile autorităților și în situația manifestării vântului puternic să se evite deplasarea în zonele cu copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare care ar putea fi doborâți.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *