„Vioara cu sonoritatea ei minunată a fost construită să răspândească acorduri armonioase spre desfătarea iubitorilor de muzică”, spunea Remer-Anselme, în volumul”Peregrinările unor viori celebre”. În zilele noastre, oamenii încă mai au nevoie să fie desfătaţi, dovadă stă şi aniversarea celor 65 de ani de la fabricarea primei viori în regim industrial de la Reghin. Este singura fabrică de acest tip din România și cea mai mare din Europa. Este locul unde lemnul învaţă să cânte pentru a bucura sufletele oamenilor.

Construită în 1951 la Reghin, în perioada comunistă, producţia a început cu paşi timizi. Revoluția a adus cu ea şi privatizarea fabricii, prin preluarea pachetului majoritar de către angajați și între timp a devenit și cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce firme de prestigiu europene s-au divizat sau și-au restrâns activitatea.

Până în 1951, când s-a decis înființarea primei fabrici de instrumente muzicale din lemn, în România existau doar câteva ateliere mici de lutierit, însă recunoașterea internațională a venit după începerea exporturilor de chitare, viori și violoncele, în 1959.

În 1951 au fost fabricate numai 37 de viori, în prezent fabrica se poate lăuda că de pe porțile sale au ieșit peste 4,5 milioane de instrumente muzicale.

sursa Vizită de lucru/Europa fm

foto cu caracter iluistartiv

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *