Trei publicații online din Prahova au organizat la Ploiești o dezbatere pe tema: ”Sănătatea Prahovei – timpul pentru restart! ”. Invitați au fost parlamentarii de Prahova și reprezentanții autorităților locale și județene. Mai exact, au participat din partea PSD, deputații Rodica Paraschiv, Andreea Cosma, Nicolae Andrei, Răzvan Ursu, dar și senatorii Emanoil Savin și Radu Oprea.
Din partea PNL au fost prezenți deputații Roberta Anastase și George Ionescu, iar medicul Bogdan Nica l-a reprezentat pe senatorul Iulian Dumitrescu.
Din partea ALDE, viceprimarul Ploieștiului, George Pană, a fost cel care a reprezentat-o pe Grațiela Gavrilescu, ministrul pentru relația cu Parlamentul.
PMP a fost reprezentat de deputatul Cătălina Bozianu.
Nu au lipsit nici primarul Ploieștiului, Adrian Dobre și președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.
Deși organizatorii au specificat că este vorba de o întâlnire doar cu parlamentari, aceștia au venit și cu susținători. Așa că la dezbatere au luat parte, din partea PSD, viceprimarul Cristian Ganea și consilierul Ștefan Dănescu, dar și fostul deputat Vlad Cosma. Și consilierul județean PNL, Dan Ciolac a ținut să fie alături de colegii de partid. Nici deputata Cătălina Bozianu nu a venit singură, ci însoțită de viceprimarul de la Câmpina. Pentru că în sală nu a fost nici un parlamentar ALDE, George pană și-a adus și el doi consilieri locali, Paul Palaș și Sorin Văduva. În plus, președintele Consiliului Județean a invitat toți directorii de spitale.
Fiecare parlamentar și-a dat cu părerea despre modalitățile de a atrage medici în Prahova, dar și despre soluțiile legislative pentru ca medicii să poată fi motivați și financiar. Primarul Ploieștiului a vorbit despre proiectului noului spital, care va cuprinde ocologia și pediaria, dar și o structură de primiri urgențe. Și la nivel județean există un proiect de extindere a Spitalului de Urgență din Ploiești.
Deși discuțiile s-au derulat pe un ton amiabil între reprezentanții partidelor și pe un fond de ”fraternitate în slujba cetățeanului”, au existat și momente tensionate. Cel mai nervos a fost președintele Consiliului Județean, Bogdan Toader. Acesta a menționat că nu îi felicită pe organizatori pentru dezbatere, pentru că au creat o discuție politică. Toader a mai spus și că nu doar politicienii trebuiau chemați, ci și oamenii din sistemul sanitar care știu cel mai bine cu ce se confruntă. În replică, unul dintre moderatori i-a reproșat lui Toader că nu este corect și că acesta știa exact cum a fost gândită dezbaterea. Un alt moment în care reprezentantul uneia dintre publicațiile organizatoare a reușit să stârnească rumoare, a fost acela în care nu l-a lăsat pe deputatul PNL, George Ionescu, să-și expună punctul de vedere. Deputatul a fost oprit brutal pe motiv că ”o dă în platforme și oferte politice”. Și asta deși reprezentanții PSD au fost lăsați să vorbească despre programul de guvernare.
Iar tensiunile au continuat și după încheierea dezbaterii, când fostul deputat Vlad Cosma, l-a admonestat pe unul dintre organizatori pe motiv că a chemat presa care nu avea ce să caute la intâlnire.
Din fericire au fost și momente penibile care au amuzat întreaga asistență. Fostul viceprimar al Ploieștiului, Raul Petrescu, membru PRU, condamnat definitiv într-un dosar DNA, mai nou și jurnalist, a luat cuvântul la final. Nu pentru a modera dezbaterea, ci pentru a o felicita pe Roberta Anastase pentru activitatea parlamentară, dar și pentru a lansa o invitație parlamentarilor de a participa la emisiunea pe care Petrescu o are la PrahovaTV. Post de televiziune controlat de urmăritul general, Sebastian Ghiță, coleg de partid cu Petrescu.
Dezbaterea s-a încheiat cu o concluzie demnă de urbea lui Nenea Iancu. S-a înființat o comisie….sau mai exact un ”grup de lucru”, cum l-au denumit organizatorii. Acest grup urmând să concretizeze propunerile lansate în cadrul întâlnirii, care ulterior ar trebui să îmbunătățească starea sistemului sanitar prahovean. Iar propunerile cu care au venit parlamentarii nu au fost noi, ci arhicunoscute și folosite în toate campaniile electorale, de toate partidele. Întrebarea este de ce invitații nu au făcut nimic până acum pentru sistemul de sănătate. Mai ales că în sală au fost nu doar parlamentari care nu erau la primul mandat, dar și foști parlamentari.