Revista Science a dedicat o serie de articole analitice privind rolul deosebit de important al hipotalamusului în comportamentul uman, reglând aspecte precum senzația de foame, ciclurile de somn și interacțiunile sociale.

Această structură cerebrală, de dimensiunea unei migdale, situată între glanda pituitară și talamus, în partea superioară a trunchiului cerebral, acționează ca o centrală electrică principală pentru o varietate de activități cerebrale, conform constatărilor publicate în revista Science la 27 octombrie.

Deși hipotalamusul nu a primit aceeași atenție ca alte regiuni cerebrale, având în vedere că nu este considerat parte a funcțiilor superioare ale creierului, editorii revistei Science subliniază importanța acestuia într-o analiză în patru părți. Primul articol prezintă cercetările realizate de Universitatea din Calgary, Canada, oferind o perspectivă generală asupra hipotalamusului și detaliind influența sa asupra numeroaselor procese organismice.

Cercetătorii subliniază utilizarea unor noi instrumente, precum secvențierea ARN monocelulară și optogenetica, care furnizează noi înțelegeri despre rolul celulelor individuale și activitatea cerebrală în timp real. Celelalte trei articole se concentrează pe rolul hipotalamusului în funcțiile creierului, inclusiv în înțelegerea circuitelor neuronale implicate în reglarea neuronilor dopaminei și în controlul comportamentului reproductiv.

Analiza echipelor de la Universitatea Washington, Centrul Medical Langone din New York și Spitalul Universitar Inselspital din Berna aduce noi perspective asupra funcțiilor sociale și comportamentale ale hipotalamusului, evidențiind importanța acestei mici dar cruciale structuri cerebrale în comportamentul uman.

Imaginea de copertă a revistei Science din 27 octombrie (vol. 382, nr. 6669), prezintă principalele funcții reglate de hipotalamus. Temperatura, somnul, alimentația și interacțiunile sociale sunt toate controlate de această zonă mică, dar puternică. Credit: Grace Russell

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *