Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a oficiat, duminică, 11 septembrie, alături de un mare sobor de preoți, slujba de sfințire a Bisericii ”Sfânta Vineri” din Ploiești, un monument de excepție situat pe strada Neagoe Basarab, la numărul 12, restaurat recent cu fonduri europene și cu o cofinanțare susținută de Consiliul Județean Prahova. 

Astfel, începând cu ora 8.00, credincioșii au fost prezenți într-un număr mare să participe la oficierea slujbei, cunoscut fiind și faptul că, la sfințirea unei biserici, orice persoană poate să intre și să se închine în Sfântul Altar. 

Clădirea Bisericii ”Sfânta Vineri” din Ploiești este monument și a fost ridicată între anii 1875 și 1880, avându-l ca arhitect pe Toma N. Socolescu. Dimensiunile impresionante ale edificiului depășeau cu mult gabaritul modest al bisericilor existente la acea dată în localitate, rămânând până astăzi unul din cele mai impresionante monumente de cult din Ploiești.

O notă suplimentară o adaugă pictura lui Gh. Tătărăscu, atât la pereți, cât și la catapeteasmă și rafinamentul procedurilor ornamentale interioare. La clădirea bisericii s-au făcut lucrări importante în perioada 1995- 2009, însă acestea nu au putut fi finalizate din lipsă de fonduri.În proiectul european, susținut de Consiliul Județean, prin fonduri alocate în perioada 2019-2020, au fost incluse intervenţiile la clădire prin lucrări de restaurare, finisaje la nivelul fațadelor, finisaje la nivelul pardoselii interioare și pictura interioară, precum și la turnul clopotniței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *