logo
RNTV Live

VIDEO: Credincioșii au primit Lumina Sfântă la Ierusalim

sfanta-lumina
Ștefan Petre

În Sâmbăta Mare, creștinii au primit, la Ierusalim, Lumina Sfântă de la Mormântul lui Iisus Hristos, transmite Basilica. O mare minune a Bisericii Ortodoxe, împărțită mulțimii de credincioşi, lumina va fi adusă și la noi în țară de o delegație a Patriarhiei Române.

Sfânta Lumină de la Ierusalim este considerată cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă, scrie G4Media.

Cum se desfășoară evenimentele

Rânduiala spune că, înainte de coborârea Luminii Sfinte, Mormântul Mântuitorului este verificat și se îndepărtează orice sursă de foc in interior, după ce toate luminile şi candelele au fost stinse.

Trei inspecții separate încep la ora 10:00, iar verificarea este condusă de un paznic musulman, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi.

La ora 11:00, Garda musulmană sigilează cu ceară ușa Sfântului Mormânt, care pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii. Apoi, se pecetluieşte uşa cu două panglici albe aşezate în cruce.

După aceea, soseşte Patriarhul Ierusalimului care, împreună cu un sobor de ierarhi şi cu credincioşii, înconjoară de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt, îşi scoate apoi veşmintele şi mitra şi dovedește că nu are asupra sa niciun obiect cu care ar putea aprinde o lumânare.

Îmbrăcat numai în stihar, veşmânt lung şi larg pe care îl poartă preoţii ortodocşi în timpul serviciului religios, Patriarhul intră în Sfântul Mormânt cu 4 mănunchiuri de câte 33 de lumânări, simbolizând numărul anilor trăiți de Hristos pe pământ. Patriarhul, însoțit de un reprezentant al armenilor care stă în locul dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.

Părintele Patriarh Teofil a citit o rugăciune specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvântare pentru credincioși. În urma acestei rugăciuni, Lumina s-a pogorât şi s-a răspândit în Biserică, aprinzându-se totodată şi candela „neadormită” a Sfântului Mormânt, scrie Doxologia.ro.

După ce Lumina Sfântă a coborât în Mormântul Sfânt, patriarhul a oferit-o tuturor celor prezenţi, spre bucuria lor.

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie şi va fi împărţită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, pe Aeroporrtul Otopeni.

Amintirile de suflet ale Patriarhului Diodor I

„După ce se sting toate luminile, mă plec şi intru în prima încăpere a Mormântului. De acolo merg încet prin întuneric spre cealaltă încăpere a Mormântului, unde a fost pus Trupul lui Iisus. Acolo îngenunchez cu frică sfântă şi rostesc rugăciunile consacrate, care ni s-au transmis de-a lungul veacurilor; iar după ce le citesc, aştept.

Uneori, e posibil să aştept câteva minute, dar, de obicei, minunea se săvârşeşte îndată ce citesc rugăciunile. Din miezul pietrei pe care a stat Trupul lui Hristos o Lumină nedefinită iese înspre afară. De obi­cei, are o nuanţă albastru-deschis, dar culoarea se poate schimba şi să ia multe nuanţe diferite. Nu se poate descrie în cuvinte omeneşti. Lumina iese din piatră ca şi cum ar ieşi dintr-un lac. Placa Mormântului arată ca şi cum ar fi acoperită cu un nor umed, dar este Lumină”Patriarhul Diodor I, care a fost prezent timp de 63 de ani la ceremonie, într-un interviu acordat în 1998

„(n.r. Lumina divină) Uneori acoperă numai placa de pe Mormânt, în timp ce alte ori umple de lumină tot baldachinul, încât oamenii care stau în afara Mormântului şi privesc înăuntru văd cum este plin de Lumină.

Această Lumină nu arde. Niciodată nu mi-a ars barba în cei 16 ani de când sunt patriarh în Ierusalim şi am primit Sfânta Lumină. Lumina are o compoziţie diferită de cea a unei lumini obişnuite care arde într-o candelă.

Într-un anumit loc, Lumina se ridică în sus şi formează un stâlp, a cărui flacără are o natură diferită, astfel încât îmi este cu putinţă să aprind lumânările mele de la ea. În felul acesta, după ce iau flacăra în lumânările mele, ies şi dau Lumina mai întâi patriarhului armean şi apoi celui copt. După aceasta, împart Lumina tuturor celor care se află în Biserică…

Sursă: G4Media

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilvaromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor