Crin Antonescu participă la simpozionul 'PNL între prima şi a doua modernizare a României: 147 de ani de liberalism', organizat la Biblioteca Centrală Universitară, în București, marți 24 mai 2022. Inquam Photos / George Călin

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a transmis că George Crin Laurențiu Antonescu nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică. Potrivit documentului publicat pe site-ul oficial al instituției, decizia a fost reconfirmată în baza unei note de constatare din 31 martie 2025 și a unei ședințe a colegiului din 10 aprilie.

În documentul CNSAS se precizează că, deși Antonescu apare menționat într-un dosar de fond informativ întocmit pe numele unei alte persoane, C.Ș., cu care era prieten și coleg, prezența unei declarații semnate de el nu este de natură să-i confere statutul de colaborator. Declarația din 13 ianuarie 1988, oferită în contextul unei anchete asupra altcuiva, nu se încadrează în prevederile legale care definesc colaborarea cu Securitatea.

CNSAS a subliniat că „nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității în sensul legii” și că, în urma verificărilor efectuate până la 31 martie 2025, nu există dovezi privind apartenența lui Crin Antonescu la structurile fostului Minister de Interne ca ofițer sau subofițer.

Pe baza documentelor analizate, instituția a concluzionat că Antonescu nu poate fi considerat nici lucrător, nici colaborator al fostei Securități, conform definițiilor din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității.

Adeverința CNSAS poate fi contestată în termen de 48 de ore de la publicarea pe site-ul oficial al instituției, la Curtea de Apel București – Secția de contencios administrativ și fiscal.

Crin Antonescu a anunțat o conferință de presă în urma publicării acestor informații. Mai multe detalii vor fi comunicate ulterior.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.