Racheta europeană Vega-C nu va fi lansată cel puțin până la sfârșitul anului viitor, din cauza unor probleme apărute în timpul testelor recente, a anunțat Agenția Spațială Europeană (ESA) într-un comunicat de presă. După o lansare inaugurală de succes în iulie 2022, primul zbor comercial al rachetei Vega-C a eșuat în decembrie 2022 la portul spațial european din Guyana Franceză.

Misiunea a fost întreruptă când Vega-C a deviat de la traiectorie la câteva minute după lansare, din cauza unei probleme la motorul Zefiro 40, care propulsează cea de-a doua treaptă a rachetei. Acest incident a avut un impact semnificativ asupra programului spațial european, determinând ESA să formeze o comisie independentă de anchetă.

Statele participante la programul Vega-C includ Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, România, Spania, Suedia și Elveția.

În luna iunie, s-a descoperit o altă anomalie în timpul unui test care viza motorul Zefiro 40, cu un nou material. Defecțiunea a fost cauzată de o deteriorare semnificativă a duzei, conform informațiilor oferite de ESA și partenerii săi.

Comisia de anchetă a recomandat o reproiectare a duzei și efectuarea de teste suplimentare înainte ca Vega-C să poată fi utilizată în scopuri comerciale. Compania italiană Avio este principalul contractor pentru acest proiect.

ESA a anunțat că acest proces de reparații și teste va dura mai multe luni și că o nouă lansare a rachetei Vega-C nu va avea loc până cel puțin la sfârșitul anului viitor.

În martie, Agenția Spațială Europeană încă spera să efectueze o lansare înainte de sfârșitul acestui an, însă problemele tehnice au determinat amânarea acestui obiectiv.

ESA se bazează pe racheta Vega-C și pe lansatorul Ariane 6, cu dimensiuni mai mari, pentru a face programul spațial european mai competitiv. Racheta Ariane 6 urmează să înlocuiască modelul Ariane 5, care este în funcțiune din 1996.

Vega-C reprezintă o îmbunătățire a rachetei Vega, care a transportat sateliți ușori în spațiu începând cu anul 2012. Potrivit ESA, Vega-C are o capacitate de transport cu aproximativ 800 de kilograme mai mare, costuri de operare mai mici și poate livra încărcături pe orbite situate la altitudini diferite.

De asemenea, racheta Ariane 6 a avut propriile sale probleme, iar prima lansare programată a fost amânată din al patrulea trimestru al acestui an până în anul viitor. Zborul inaugural era inițial planificat pentru anul 2020.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *