În luna septembrie 2023, valoarea coșului minim de consum pentru o viață decentă a unei familii compuse din doi adulți și doi copii a ajuns la 9.978 de lei pe lună, înregistrând o creștere de 15,2% față de septembrie 2022, conform datelor publicate de Fundația Friedrich Ebert România (FER) și Syndex România.

De asemenea, pentru o familie formată din doi adulți și un copil, valoarea coșului minim este de 8.205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii, de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură, suma necesară se ridică la 3.807 lei pe lună.

„Recalcularea valorii coșului minim s-a bazat pe datele privind indicele prețurilor furnizate de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2023, în comparație cu septembrie 2022. Creșterea valorii totale a coșului de consum este generată de o creștere semnificativă a costurilor pentru toate categoriile de cheltuieli, cu excepția celor legate de locuință (apă, energie electrică, gaz și energie termică)”, se arată în comunicatul transmis miercuri de către FER.

Potrivit sursei citate, costurile lunare pentru alimentație au crescut cu 10,1% în septembrie 2023, față de aceeași lună a anului anterior, ajungând la 2.090 de lei pentru familia de referință (doi adulți și doi copii). Cheltuielile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte au înregistrat o creștere de 11,2%, ajungând la 949 de lei, în timp ce costurile legate de locuință au crescut cu 27,4%, până la 2.894 de lei.

În plus, cheltuielile pentru echiparea locuinței au fost actualizate la 263 lei (+7%), cheltuielile cu locuința au ajuns la 764 lei (+3,3%), produsele de uz casnic și igiena personală au impus cheltuieli de 316 lei (+15,4%), serviciile s-au ridicat la 604 lei (+7,4%), educația și cultura au necesitat 722 lei (+12,6%), îngrijirea sănătății a însemnat 154 de lei (+16,8%), recreerea și vacanța au presupus 315 lei (+24,6%), iar fondul de economii al familiei a atins 907 lei (+15,2%).

Conceptul unui coș minim de consum pentru un trai decent implică identificarea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru satisfacerea nevoilor de bază ale unei familii cu o anumită componență. Acest coș minim pentru un trai decent acoperă nu doar necesitățile imediate pentru supraviețuire, cum ar fi adăpostul și alimentația, ci și o gamă largă de nevoi zilnice, cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile, recreerea și posibile cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.), se precizează în comunicat.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *